Noi intervale de ieșit afară pentru românii peste 65 de ani. Ce spun pensionarii despre noile reguli

Data publicării:
oameni-bucuresti-izolare-ordonanta-militara-piata-obor-inquam-ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Bucureștiul s-a reanimat în plină stare de urgență! După cea mai recentă ordonanță militară, mii de pensionari trecuți de 65 de ani au ieșit pe străzi încă de la ora 7:00. Cei mai mulți s-au dus la piață, unde nu au mai fost de la prima oră de 40 de zile, din cauza interdicțiilor.

- E bine că a mai dat mișcare la oameni, așa... Că mai au nevoie să facă și sport. Nu numai la piață și în casă! Mai se plimbă... Dar acum e prea de dimineață. Între 7:00 nu deschide nici piața. Pe la 8 încolo o deschide, da!

- E mai bine! Ținând cont că mai târziu o să fie și mai cald, o să fie și mai aglomerație, că mai ies și tineri, nu numai noi. (Reporter: Spuneți-mi, de ce vă este cel mai dor?) Nu știu să vă spun acum. De toate ne e dor! Să plecăm... Avem la țară... Sunt mai multe... Încercăm să ne obișnuim...

- Era foarte cald la 11:00. Și acum e foarte bine, că... o oră și ceva, două. Că n-o să stăm noi patru ore. A fost greu! Fiindcă treceau foarte repede două ore. Și ajungeai, era coadă, stăteai, luai, nu luai... plecai. Că trebuia. Că dacă ne prindea să dau amendă, de unde... la 700 de lei care le am?

- Nici acum nu e bine! Pentru că unele magazine la 9:00 deschid. Și două ore stai la coadă la farmacie, la coadă la măcelărie, în piață e lume... Ar fi trebuit de la 7:00 până la 1:00.

- E foarte bun, e important dar era mai bine dacă punea de la 8:00 la 12:00, eventual. Să se scoale omul de la 6:00 să meargă la piață parcă nu. Eu pot, pentru că eu sunt militar! Nu e o problemă la mine!

- Acum... e mai lejer. Dacă au dat orele astea mai merge. Mai e nițel până pe 15:00, dar... a fost în favoarea noastră, nu că a fost o obligație de asta... 

Acum nu mai sunt cozi între 11:00 și 13:00, ci între 8:00 și 11:00.

- Nu e mereu așa aglomerat! Acum, de când a dat drumul... noi, eu fiindcă am 67 de ani, vă dați seama, trebuie să venim, ne luăm pensia, achităm, dar nu-i problemă că e coada mare, deoarece fiecare intră acolo unde are nevoie!

- Câte unul (intrăm). Cum se termină acolo, ne bagă câte unul, iar!

- Ne păzim de ceea ce trebuie să ne păzim! Na... Dacă așa-i legea!? Care are zile trăiește, care nu, nu! Asta eu cred!

Pensionarii peste 65 de ani pot ieși din case, de marți, între orele 7:00 și 11:00, dar și seara între 19:00 și 22:00. Accesul în spațiul public le este permis însă tot în baza declaraţiei pe propria răspundere, corect completată.

În afara intervalelor prevăzute de ultima ordonanță militară, românii cu vârste de peste 65 de ani își pot părăsi locuințele doar dacă își justifică deplasarea în interes profesional, dacă au nevoie de asistenţă medicală care nu poate fi rezolvată de la distanţă, ori dacă dovedesc că prestează activităţi agricole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri