Orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

Data actualizării: Data publicării:
Ședință în plen a Camerei Deputaților.
Camera Deputaților. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputații au adoptat miercuri proiectul prin care orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol. Propunerea legislativă stabileşte că vârsta consimţământului sexual este ridicată de la 14 la 16 ani, iar infracţiunea de viol asupra unui minor va fi incriminată distinct, la fel şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor. Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului, a afirmat că orice zi fără această lege "a constituit o portiţă de scăpare pentru agresorii sexuali", iar "de acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnaţi de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei".

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 şi a Legii nr. 135/2010.

Potrivit expunerii de motive, scopul iniţiativei este de a ridica vârsta consimţământului sexual şi de a incrimna distinct infracţiunea de viol săvârşită asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infracţiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante şi pedepse proporţionale.

"De astăzi, orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol! Am depus în iunie 2022 acest proiect, împreună cu alte colege parlamentar. Un an mai târziu, această lege devine realitate. Orice zi fără această lege a constituit o portiță de scăpare pentru agresorii sexuali. De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei", a transmis Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a mai spus că nimeni nu va mai putea invoca vreodată în nicio sală de judecată că un minor sub 16 ani a fost de acord să întrețină un act sexual cu un adult.

România se situează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, iar 80% dintre aceste victime sunt femei și copii.

"Parlamentul avea obligația să corecteze hibele legislative care oferă posibilitatea vinovaților să scape fără să fie pedepsiți pe măsura faptei. Până acum, România era între cele 8 state care aveau ca vârstă a consimțământului sexual 14 ani în timp ce alte 7 state aveau 15 ani, iar 11 state europene, alături de SUA, Canada și Israel au optat deja pentru vârsta de 16 ani.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri