Plan Detaliu. Tone de îmbrăcăminte, milioane de deșeuri

Data actualizării: Data publicării:
plan detaliu

Se produc mai multe haine ca niciodată, însă milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la groapa de gunoi. Industria textilă este responsabilă pentru 20% din poluarea apelor și produce mai mult dioxid de carbon decât transporturile aeriene și maritime la un loc. Ce fac autoritățile pentru asta, dar și cum putem contribui noi, consumatorii, la ameliorarea acestui fenomen, aflați din emisiunea Plan Detaliu, duminică, de la 20:30.

Eftalea Cărpuș, cercetător Institutul National De CercetareDezvoltare Pentru Textile și Pielărie: 20% din poluarea apelor planetei provine din industria textilă.

Marcela Radu, director executiv Magnum SX: Din păcate sunt într-adevăr produse la care încă nu s-a reușit utilizarea lor, recuperarea lor. Deși s-ar fi putut. Dar încă nu avem structurile organizate. Avem totuși foarte mult lohn în România și avem foarte multe materiale... Sunt resturile tehnologice. Din păcate acum se ard.

Eftalea Cărpuș, cercetător Institutul National De CercetareDezvoltare Pentru Textile și Pielărie: Deșeuri se produc pe tot lanțul valoric al produsului textil. De la producerea fibrelor în operațiile tehnologice în sectoarele textileconfecții, la consumatori, indiferent dacă sunt casnici, economici sau mediul social. Analiza ciclului de viață. Este foarte important atunci când proiectăm un element textil trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu el după ce și-a pierdut valoarea de întrebuințare când este scos din uz.

Câțiva designeri din România au început să facă haine din materiale reciclate.

Gabriela Stoica, director atelier creație REDU: Ar fi o practică prietenoasă aș spune eu, de fiecare dată când ne propunem să achiziționăm un produs nou, fie că este de la un proiect local sau un proiect mai responsabil, acel produs să fie purtat de minim 35 de ori. Este destul de important.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri