Sari la conținut

Protest de proporții al angajaţilor Ministerului Tineretului şi Sportului

Angajaţii din cluburi sportive, direcţii pentru sport şi tineret şi case de cultură ale studenţilor aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, condus de Marius Dunca (foto), protestează luni, sub forma unei greve japoneze, cerând recalcularea drepturilor salariale şi aprobarea unui regulament de sporuri. Protestatarii vor face fotografii în faţa instituţiilor în care lucrează, cu spatele la fotografi şi cu faţa spre clădire, „pentru a evidenţia poziţia conducerii Ministerului Tineretului şi Sportului, care a întors spatele unităţilor din teritoriu şi nu caută soluţii la cererile lor”.

dunca

Foto: Inquam Photos

Participanţii la protest, membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret din unităţilor teritoriale ale Ministerului Tineretului şi Sportului, spun că iau în calcul, în perioada următoare, declanşarea conflictului colectiv de muncă, precum şi pichetarea MTS şi întreruperea lucrului până când le sunt solicitate cererile.

Angajaţii din cluburi sportive municipale, direcţii judeţene pentru sport şi tineret, complexuri sportive naţionale şi case de cultură ale studenţilor care participă la protest solicită aplicarea corectă a HG 1/2017 privind salariul minim brut pe ţară, care de la 1 februarie este 1.450 de lei, precum şi a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794/2016.

„În practica stabilirii salariilor, dispoziţiile HG 1/2017 au intrat în conflict şi s-au suprapus cu alte prevederi legale, determinând inechităţi salariale în raport cu nivelul studiilor, activităţii profesionale şi al vechimii în muncă”, spun sindicaliştii.

Sindicaliştii mai solicită recalcularea drepturilor salariale şi reîncadrarea personalului pe funcţii corespunzătoare activităţii prestate, iniţierea şi aprobarea unui regulament de sporuri pentru personalul angajat în cadrul unităţilor din subordinea ministerului şi transparentizarea acordării premierilor.

Membrii sindicatului consideră că trebuie aplicate măsuri urgente pentru mărirea salariilor angajaţilor din teritoriu, pentru că salariile lor se calculează încă la valoarea de referinţă din 2009, fiind acumulate inclusiv ore suplimentare care nu au fost plătite şi pentru care angajaţii nu au primit timp liber.

Sindicalişii reclamă lipsa dialogului social, întrucât Ministerul Tineretului şi Sportului a transmis Ministerului Muncii propuneri la proiectul Legii salarizării unitare fără consultarea sindicatului.

„Acest fapt a condus la o atitudine generală de scepticism în ceea ce priveşte poziţionarea salariaţilor din Sport şi Tineret în viitoarea Lege de salarizare unitară”, susţin sindicaliştii.

De asemenea, protestatarii cer modificarea OUG 2/2017, astfel încât prevederile acesteia să se aplice şi personalului Caselor de cultură ale studenţilor.

„Având în vedere faptul că dialogul instituţional şi colaborarea proactivă dintre minister şi instituţiile subordonate nu sunt vizibile sau nu produc efecte şi că de ani buni angajaţii din sport şi tineret se uită la celelalte segmente bugetare care se bucură de majorări salariale, acordări de sporuri şi facilităţi, în timp ce ei sunt umiliţi de către sistem, lansăm un apel la unitate sindicală şi cerem de urgenţă soluţii pentru rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă în prezent categoriile de personal pe care le reprezentăm”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, luni, referitor la faptul că angajaţii din cluburi sportive, direcţii pentru sport şi tineret şi case de cultură ale studenţilor aflate în subordinea MTS protestează sub forma unei greve japoneze, cerând recalcularea drepturilor salariale, că situaţia „nu este una tocmai bună”, că jumătate din angajaţii ministerului au salariul minim pe economie, precizând că bugetul MTS nu permite creşteri salariale, dar speră ca prin Legea salarizării unitare să se rezolve problemele.

„Am fost la minister, nu am văzut pe nimeni cu banderolă. Evident, situaţia nu este una tocmai bună, pot să spun că jumătate din angajaţii MTS au salariul minim pe economie, în salariul minim pe economie intră şi vechimea. Am avut discuţii cu direcţiile din subordine, cu cluburile sportive şi cu siguranţă trebuie să găsim cea mai bună soluţie, să găsim soluţia legală de rezolvare a acestor probleme. Ştim şi decizia Curţii Constituţionale care trebuia pusă în aplicare din 2016. Bugetul, în momentul de faţă, nu ne permite acest lucru şi sperăm ca prin Legea salarizării unitare să se rezolve această problemă”, a declarat Marius Dunca.

Sursa: News.ro