Romarm a semnat un acord de cooperare cu Elbit pentru producția de „obuziere mobile avansate” pentru armata română

Data actualizării: Data publicării:
țevi de tun
Romarm și Elbit vor înființa Centrul Român de Artilerie. Foto: Profimedia Images

Compania Naţională Romarm și compania israeliană de tehnologii militare Elbit Systems au încheiat miercuri un acord de cooperare pentru producția de obuziere mobile avansate de tip ATMOS, de calibrul 155 mm.

„Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România”, se arată într-un comunicat de presă al Elbit Systems.

Acordul de cooperare include producţia de obuziere ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producţie şi integrare cu obuzierele ATMOS.

Romarm şi Uzina Automecanică Moreni vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul şi întreţinerea obuzierelor ATMOS.

„Elbit Systems, lider mondial în sisteme de tunuri de artilerie și turele grele, și-a dovedit modelul de afaceri prin implicarea de peste 25 de ani pe piața românească. Soluția noastră de luptă poate fi dezvoltată în continuare de ROMARM prin capacitățile de producție ale UAM și poate transforma România în centru de producție de artilerie pentru întreaga regiune. Prin colaborarea cu ROMARM, ne dorim să ne întărim poziția de furnizor strategic nu numai pentru Forțele Terestre Române, ci și pentru întreaga piață europeană”, a spus Udi Vered, general manager Elbit Systems Land.

„Uzina Automecanica Moreni UAM este o companie specializată în proiectarea, fabricarea și întreținerea vehiculelor blindate ce activează din 1958, cu peste 15.000 de vehicule livrate Ministerului Apărării din România, nordului sau sud-estului Africii. Prin Centrul Național de Întreținere, UAM își propune să-și extindă lista de produse și noile tehnologii pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă regiunea. În acest sens, producția de obuziere mobile avansate ATMOS împreună cu Sistemele ELBIT reprezintă o mare oportunitate”, a spus directorul UAM, Corneliu Vișoianu.

Romarm și Elbit iau în considerare implicarea altor companii românești potențiale în acest proiect, precum: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice și subsisteme mecanice; Compania de optică IOR București, producător de optice militare și civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare și antrenori operaționali și tactici pentru apărare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri