Sindicaliştii Sanitas anunţă proteste, nemulţumiţi de anunţurile referitoare la reducerea sporurilor. Și Cartel Alfa a ieșit în stradă

Data actualizării: Data publicării:
sindicalisti sanitas protesteaza in strada
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas pichetează sediile Guvernului, Parlamentului şi ministerelor. Foto Facebook / Sanitas

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor picheta sediile Guvernului, Parlamentului şi ministerelor în perioada 11 - 19 februarie, în semn de protest faţă de anunţurile autorităţilor referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană. Și sindicaliștii Cartel Alfa protestează. Ei pichetează sediul Ministerului Finanțelor.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, întrunit luni, 8 februarie 2021, a luat act cu maximă îngrijorare de declaraţiile premierului Florin Cîţu şi ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană. În acest context a analizat posibilul impact al acestor măsuri asupra membrilor noştri de sindicat, a constatat lipsa completă a dialogului social, a consultărilor cu organizaţiile sindicale înaintea implementării acestor măsuri şi a hotărât adoptarea unui calendar de proteste sindicale pe termen scurt care vizează pichetarea Guvernului României, a ministerelor de resort şi a Parlamentului României în perioada 11 februarie - 19 februarie 2021. Pichetările vor avea loc după un program pe care îl vom anunţa în timp util, în limitele permise de legislaţia actuală, specifică perioadei stării de alertă”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale remis marţi Agerpres.

Sindicat: Ignorarea partenerilor sociali va declanşa nemulţumiri masive care riscă să se transforme în manifestaţii spontane

Potrivit sindicaliştilor, ignorarea completă a partenerilor sociali în condiţiile construirii unei proiecţii bugetare cu impact negativ major asupra veniturilor salariaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială va declanşa nemulţumiri masive care riscă să se transforme în manifestaţii spontane ce vor putea bulversa activitatea curentă a celor două sisteme aflate în linia întâi a luptei cu pandemia.

„Facem apel la toţi decidenţii implicaţi în constituirea bugetului, precum şi la toţi parlamentarii care urmează să aprobe acest buget, indiferent de culoarea politică, să aibă în vedere că salariaţii din sănătate şi asistenţă socială luptă de mai bine de un an cu virusul ucigaş în condiţii de muncă nemaiîntâlnite până acum şi sunt deja epuizaţi, iar lupta lor nu se va încheia curând, context în care reducerea veniturilor acestora este o situaţie pe care nu o putem accepta. Mai mult decât atât, creşterea imediată a salariilor, prevăzută de Legea 153/2017, pentru categoriile de salariaţi cu cele mai mici venituri din sistemul, constituie condiţia de bună credinţă a Guvernului României, nenegociabilă din punctul nostru de vedere”, se precizează în comunicatul citat.

Pichet al sindicaliştilor Cartel Alfa la Ministerul Finanţelor

Sindicaliştii CNS Cartel Alfa pichetează marţi, între orele 10:00-12:00, sediul Ministerului Finanţelor, conform programului aprobat de Comitetul Confederal.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, în 11 ianuarie 2021, declanşarea unui program de acţiuni de protest "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor".

Programul acţiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu „Caravana drepturilor sociale”.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...