Utilajele Chevron de la Pungeşti au fost ridicate de pe câmp şi duse în afara localităţii. Circa 100 de oameni protestează încă

Data publicării:
pungesti

Manifestaţia de la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist continuă. La ora 6:00 dimineaţa, utilajele de exploatare a gazelor de şist au fost luate de pe câmp şi duse în afara localităţii. Peste noapte, 100 de persoane au rămas pe câmp, indignate că americanii de la Chevron îşi vor amplasa sondele pe terenurile lor. Se aşteaptă ca numărul manifestanţilor să crească.

Actualizare 15:15 13 din cei 16 consilieri locali se află în ședință de Consiliu Local. Aceștia iau în calcul organizarea a două referendumuri: unul pentru demiterea primarului și altul pentru stoparea proiectului de explorare. Primarul nu participă la această ședință.  

Actualizare 10:30 Cea mai mare temere a ecologiștilor se referă la metoda de exploatare de la Pungești. Aceștia se tem că fracturarea hidraulică, în acest caz, ar putea contamina pânza freatică cu compuși chimici.

Pe de altă parte, geologii spun că fracturarea hidraulică se folosește în România de peste 60 de ani în extragerea gazelor convenționale. Potrivit acestora, România ar avea resurse foarte mari de gaze de șist: 950 de miliarde de metri cubi, cantitate suficientă pentru a asigura consumul întregii țări pe o perioadă de 20 de ani.


ACTUALIZARE ora 9:20 La Pungeşti protestează circa 100 de persoane. Oamenii nu sunt convinşi că dispariţia utilajelor reprezintă renunţarea companiei Chevron la explorare, aşa că nu vor pleca de pe câmpul de lângă drumul judeţean.


ACTUALIZARE ora 7:37 În jurul orei 6:00, utilajele aduse la Pungeşti pentru explorarea gazelor de şist au fost ridicate de pe câmp şi transportate cu două platforme în afara localităţii, transmite corespondentul Digi24. Reprezentanţii companiei Chevron nu au dat încă o explicaţie oficială în acest sens şi nu se ştie dacă utilajele vor fi aduse înapoi sau nu.

Aproximativ 160 de persoane protestau pe drumul judeţean în jurul orei 8. La faţa locului a venit şi prefectul de Vaslui, liberalul Radu Rengacare a discutat cu oamenii şi a încercat să îi liniştească. După ce oamenii din Pungeşti i-au cerut demisia, prefectul a replicat că nu face decât să execute nişte ordine şi că nu poate să facă nimic pentru ei.


ACTUALIZARE ora 6:00 Aproximativ 150 de protestatari se află pe câmp la Pungeşti. Unii s-au retras în corturi sau maşinile personale, alţii se încălzesc în jurul focului. Oamenii spun că, spre deosebire de ziua de ieri, când au blocat un drum judeţean şi s-au îmbrâncit cu jandarmii, joi vor sta liniştiţi, pe marginea drumului.

Numărul celor care protestează faţă de exploatarea gazelor de şist în zonă va creşte însă, pentru că joi vin aici oameni din Constanţa, Suceava şi Bucureşti.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti.

De trei zile, sătenii din Pungeşti stau pe câmp şi spun că nu se vor clinti până când prospecţia nu va fi abandonată. Miercuri, au fost prezenţi aici oameni din Vaslui, Bârlad, Bacău şi Constanţa. Trei bărbaţi şi două femei din rândul protestatarilor au ajuns la spital, cu tensiunea ridicată, după ce s-au îmbrâncit cu jandarmii. Cum s-au derulat mişcările de protest miercuri şi în timpul nopţii de miercuri spre joi:



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri