Vârsta a doua, respinsă pe piața muncii. Angajatorii preferă tinerii „cu experiență”

Data publicării:
GettyImages-158090085

Oficial, peste 121.000 de români cu vârsta între 40 şi 49 de ani nu au loc de muncă. Sunt urmaţi imediat de categoria şomerilor 50 plus. Statul încearcă să stimuleze companiile să îi angajeze, dar fără mari rezultate.

Corina Scarlat, purtătorul de cuvânt al ANOFM: „Angajatorii primesc subvenţii lunare timp de 12 luni în valoare de 500 de lei pentru fiecare persoană angajată din evidenţele ANOFM şi sunt obligaţi să îi menţină cel puţin 18 luni în muncă, de asemeni, sunt stimulaţi şi angajatorii care angajează persoane care mai au cinci ani până la pensie.”

Dar adulţii de vârsta a doua sunt ultima opţiune pentru a ocupa un post. Firmele preferă tinerii.

Corina Diaconu, specialist în resurse umane: „Şi flexibilitatea şi faptul că ei încă au capacitatea de a acumula foarte multe informaţii, nu au o problemă să accepte un salariu mai mic la început, nu sunt deranjaţi de orele peste program, de multitasking, de deplasări.”

Oamenii de peste 40 de ani au o experienţă pe care ei ar trebui să o valorifice”, spune un bărbat.

După ce am trecut de 45 de ani, credeţi-mă că oriunde am încercat să mă angajez, s-au cerut fete la 20 de ani”, spune o româncă.

Cu toate acestea, există companii care se orientează direct spre aceşti şomeri.

Cristina Săvuică, reprezentantul unei companii de recrutare: „Ne uităm după persoanele care au trecut de 40 de ani. Considerăm că este mult mai uşor să învăţăm un inginer să recruteze decât să luăm un student la o facultate şi să-l învăţăm în primul rând despre inginerie sau despre finanţe sau despre logistică. Sunt mult mai stabili şi datorită vârstei şi datorită experienţei şi datorită faptului că au o familie acasă.”

Judeţele cu cea mai mare rată a şomajului sunt Teleorman (11,5%) şi Vaslui (10,6%), faţă de Timiş, cu numai 1,38%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri