Vreți să vă mutați? Atenție la înșelătoriile cu „bulină roșie”

Ioana Ciurlea Data publicării:
Doi tineri au plătit chiria pe jumătate de an într-o clădire cu risc seismic din București, de pe care bulina roșie fusese scoasă
Doi tineri au plătit chiria pe jumătate de an într-o clădire cu risc seismic din București, de pe care bulina roșie fusese scoasă Foto: captură TV

Mare atenţie când plănuiţi să cumpăraţi sau să închiriaţi un imobil. Bulina roşie, care indică pericolul de prăbuşire în caz de cutremur, poate fi scoasă de pe clădiri. O tânără familie a păţit asta în Bucureşti şi s-a mutat, fără să ştie, într-un imobil încadrat în clasa 1 de risc seismic. Informaţia ar fi fost ascunsă atât de agentul imobiliar, cât şi de proprietar. E bine de ştiut că lista clădirilor periculoase e doar la un click distanţă, aşa că puteţi afla singuri unde vă mutaţi.

„Suntem în opt luni, am făcut acest pas, să ne mutăm, când eram în cinci luni, colega era în cinci luni şi am zis să luăm o casă în care să ne simţim în siguranţă. Mi se pare ireal ca cineva să pună preţ pe viaţa familiei tale şi să ştii că poţi să dispari aşa (pocneşte din degete)”, mărturisește Silviu Răcheriu.

Silviu şi Mariana au închiriat o locuinţă mare, în aşteptarea primului lor copil. Când au început căutarile au avut o singură grijă: viitorul lor domiciliu să reziste la un eventual cutremur.

„Asta este anunţul. Ne-a întărit ideea că am făcut o alegere bună tocmai asta: expertiză în domeniul securităţii în construcţii, sistem seismic german” - explică Mariana Răcheriu.

Atât agentul imobiliar, cât şi proprietarul, i-au asigurat pe tineri că imobilul nu are bulină roşie.

„Am întrebat, răspunsul a fost nu! Ba chiar ne-a spus că şi el s-ar muta aici”, spune Mariana.

I-au crezut pe cuvânt, au plătit chiria pe o jumătate de an şi s-au mutat. Abia după două luni au aflat că...

„Pe site-ul primul Primăriei apare încadrată în clasa 1 risc seismic din 1994, iar aici e o poză cu clădirea cu bulină, de la 2015 încoace” - ne arată Mariana.

„Fix aici unde sunt găurile astea, aici era bulina. Momentan nu mai este, nu ştiu de ce, sau cine a luat-o, doar că dacă o vedeam, nu ne mutam aici niciodată” - explică Silviu.

Proprietarul imobilului a refuzat să comenteze situaţia, iar viitorii părinţi trebuie să îşi schimbe planurile peste noapte.

„Trebuie să mut o graviduţă în opt luni, care îşi făcuse cuibul aici, într-un loc pe care nici nu îl ştim încă”, spune Silviu Răcheriu.

În Bucureşti sunt peste 2200 de clădiri vulnerabile la cutremur, iar aproape 400 au bulină roşie, adică sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic. Înainte să cumpăraţi sau să închiriaţi un imobil, puteţi verifica pe site-ul primăriei Capitalei lista clădirilor care riscă să se prăbuşească în cazul unui cutremur.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri