Guvernul își asumă răspunderea pe proiectul de buget

Data actualizării: Data publicării:
sedinta de guvern orban inquam octav ganea INQ_OG_127
Sursa: INQUAM Photos/Octav Ganea

Liderii PNL au discutat luni, în ședința BEX, pe marginea proiectului de buget pe anul 2020. În ședință, liberalii au luat decizia ca Executivul să își asume răspunderea pe proiectul de buget, astfel încât bugetul să fie adoptat până la finalul anului. La proiectul de buget, partidele din Parlament vor putea depune amendamente pe care Guvernul decide dacă le adoptă sau nu, înainte de ședința în care își asumă răspunderea.

ACTUALIZARE: Premierul Ludovic Orban a declarat că ședința în care Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de buget ar urma să fie programată pe 23 decembrie.

„Am primit susținerea conducerii PNL pentru această procedură de angajare a răspunderii. Calendarul de angajare a răspunderii prevede adoptarea proiectelor de lege, convocarea Birourilor permanente reunite pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru grupurile parlamentare pentru a putea depune amendamente și ședința de plen la care guvernul prezinte proiectele de acte normative.

Cea mai bună dată pentru plen este data de 23 decembrie. Obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea guvernului liberal.

Procedura de angajare a răspunderii permite depunerea amendamentelor. Suntem deschiși la primirea acelor amendamente care pot avea consecințe benefice asupra economiei sau asupra anumitor segmente din populație”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Măsuri cuprinse în proiectul de buget

Premierul a anunțat câteva măsuri care vor fi prinse în proiectul de buget pentru anul 2020. Printre ele se numără interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul bugetar, înghețarea salariilor demnitarilor la nivelul anului 2019 și reducerea subvențiilor pentru partidele politice.

„Înghețarea indemnizațiilor demnitarilor. Decizia noastră e de a nu crește ca urmare a creșterii salariului minim și de a păstra indemnizațiile din 2019.

Măsura pe care o propunem legată de cumulul salariului cu pensia nu exclude dreptul persoanelor care astăzi sunt în funcție de a munci. Dacă s-a pensionat înseamnă că a vrut să se pensioneze. Nu îl împiedică să lucreze în sectorul privat, dar dacă vrea în sectorul public, se suspendă plata pensiei. Măsura nu restrânge dreptul la muncă.

Va exista o propunere de reducere a subvenției alocate partidelor politice. E un subiect mai sensibil pentru că în 2020 vor fi alegeri locale și parlamentare. Cred că orice partid poate să susțină cu banii pe care noi îi propunem pentru desfășurarea campaniilor electorale”, a mai declarat Ludovic Orban

 


Social democrații au anunțat deja că vor contesta bugetul la Curtea Constituțională dacă Guvernul își va asuma răspunderea.

„Dacă își vor auma răspunderea pe legea bugetului vom face sesizare la CCR pentru a arăta greșelile pe care PNL le face la guvernare (...) Nu vom depune moțiune doar de dragul de a avea o moțiune de cenzură”, a declarat Gabriel Zetea, membru în conducerea interimară a PSD.

De asemenea, cei din Pro România sunt nemulțumiți de o asumare a răspunderii, liderul partidului, Victor Ponta spunând că ar susține inclusiv o moțiune de cenzură, dacă ea ar fi depusă de PSD. 

Și liderul USR, Dan Barna a declarat că asumarea răspunderii pe proiectul de buget ar fi un precedent periculos.

„Poziţia USR este că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea de angajare a răspunderii deschide un precedent periculos, orice guvern viitor ar putea evita dezbaterea în Parlament. Bugetul este cea mai importantă lege. Ţinem foarte mult la propunerea dezbaterii iî comisii şi în Parlament”, a spus Barna.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri