Sari la conținut

Tehnologiile moderne măresc cuantumul amenzilor încasate de RATB

Noile "uniforme" în care sunt îmbrăcați controlorii RATB micșorează numărul celor prinși fără bilet, sumele administrate ca amenzi fiind însă mai mari.

card_ratb_plimbare_ro_16382000

Nu există zi în care călătorii RATB din Capitală să nu fie prinşi fără călătorie. Conducerea RATB a început de anul trecut dotarea controlorilor de bilete ai Regiei cu uniforme (veste) pe care este inscripţionat titlul de “Control”, informează wall-street.ro.

Această decizie a stârnit la momentul implementării o serie de reacţii din partea călătorilor. Cei mai mulţi au fost cei care au decis să continue să circule fraudulos, riscând situaţii neplăcute şi o suprataxa, aceştia mizând pe faptul că vor vedea controlorii în staţie, înainte de a urca. Ei bine, această cutumă nu doar că a schimbat strategia RATB cu cât a condus la o scădere considerabilă a numărului celor verificaţi, însă valoarea încasărilor la bugetul de stat a crescut într-un mod surprinzător.

Acest lucru se datorează faptului că în nouă strategie a RATB controlul a devenit mult mai amănunțit, controlorii au fost dotaţi cu echipamente de control prin tehnologie NFC (Near Field Communication - protocol de comunicație între două dispozitive electronice, aflate unul de celălalt la o distanță de câțiva centimetri), iar şansele ca un călător “fraudulos” să scape au devenit minime, în special în momentul în care cardul de călătorie al călătorului a fost verificat şi introdus în sistemul RATB.

O statistică a RATB, remisă wall-street.ro, arată faptul că în Bucureşti, numărul de persoane sancţionate în 2016 s-a ridicat la 122.063 de persoane, cu 4,48% mai puţine faţă de anul precedent, însă încasarea din suprataxa s-a ridicat la 4,456 milioane lei, înregistrându-se o creştere cu 6,22% faţă de anul 2015.