Video Vela dă ultimatum Jandarmeriei „până vineri seară” să desecretizeze convorbirile de la protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Vela
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat astăzi, la Digi 24, că așteaptă „până vineri seară” un răspuns de la Jandarmerie referitor la desecretizarea convorbirilor radio, de la protestul din 10 august 2018.

„Până în această seară aștept o soluție finală și anunțul că s-a desecretizat tot. Dacă nu, consecințele vor fi pe măsură”, a spus Marcel Vela, la Digi24.

Ministrul a precizat că „va fi efectuată o analiză” și că se vor decide, împreună cu o comisie, „în funcție de concluziile pe care le vom trage, motivele și cauzele amânării”.

Potrivit lui Vela, convorbirile au fost secretizate de unități de jandarmerie din Constanța, Ploiești, Craiova și București „pe motiv că acele convorbiri, aproape 300 de ore de convorbiri, au avut în context și unele discuții cu privire la indicative ale unităților, proceduri militare, care la rândul lor au fost secretizate în alte acte normative. Și fiind vorba de aceste amănunte tehnico-tactice, atunci s-au secretizat și convorbirile”.

„Din aceste motive, a fost nevoie că să fie ascultat minut cu minut, astfel încât orice lucru, care ar putea divulga secrete de serviciu, să putem - fie să schimbăm indicativul, pentru a nu fi făcut public, fie să găsim soluții pentru a desecretiza și acea procedură, acel amănunt tehnic ce ar fi fost important și ar fi dus la o soluție de blocare a desecretizării”, a mai spus Vela.

În urmă cu o zi, ministrul de Interne Marcel Vela a spus că dacă jandarmii nu vor pune la dispoziția anchetatorilor comunicațiile de pe 10 august, vor urma destituiri.

Marcel Vela a cerut conducerii Jandarmeriei Române ca toate unităţile, care au clasificat convorbirile radio de la protestul din 10 august 2018, să le declasifice, iar toate comunicaţiile din acea noapte să fie transmise procurorilor.

Raportul MAI referitor la protestele din 10 august 2018 a fost deja desecretizat, iar datele sale au fost puse la dispoziția DIICOT.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri