Zece oameni au murit din cauza unei candele. Un raport depus la instanță arată cum a izbucnit incendiul de la spitalul din Piatra Neamț

Data actualizării: Data publicării:
pat de spital carbonizat in urma incendiului
Tragedia din secția de terapie intensivă Covid a spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi fost provocată de o candelă. Foto: Exploziv TV

Tragedia din secția de terapie intensivă Covid a spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi fost provocată de o candelă. Aceasta a fost pusă de o asistentă la căpătâiul unui bolnav în stare foarte gravă. Zece pacienți au murit atunci.

Este concluzia unui raport final depus la Curtea Supremă și citat de Newsweek. Zece pacienți au murit în noiembrie 2020, după ce un incendiu a cuprins secția ATI în care erau internați. Toți aveau COVID-19 și erau conectați la aparate de oxigen.

Concentrația de oxigen în aer era foarte mare, iar o flacără deschisă a produs instantaneu un incendiu.

Inițial a fost luată în considerare varianta producerii unui scurtcircuit, din cauza numeroaselor aparte electrice care funcționau în același timp.

În incendiu a fost rănit medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări ca să-și salveze pacienții. El a suferit arsuri grave pe 40% din corp, în special pe mâini, trunchi și cap.

După această tragedie, procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ. De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În acest dosar au fost cerute peste 20 de expertize și au fost audiate peste 100 de persoane, unele dintre ele de mai multe ori. Au dat declarații medici, asistente, responsabili de la departamenul tehnic și rude ale persoanelor decedate.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri