Animalele de companie ar putea fi modificate genetic. Noua lege stârnește discuții aprinse în Anglia

Data publicării:
caine mic langa o pisica mare
Foto: Profimedia Images

Animalele de companie ar putea fi supuse modificării genetice, potrivit unei noi legi britanice, a avertizat RSPCA, Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii faţă de Animale. Organizaţia de caritate pentru animale a declarat că Legea privind tehnologia genetică se aplică tuturor animalelor vertebrate, nu doar animalelor de crescătorie, şi că aceasta ar putea duce la editarea genetică a pisicilor şi câinilor pentru a include caracteristici extreme.

Legea permite crearea şi comercializarea în Anglia a plantelor şi animalelor vertebrate „crescute cu precizie” sau modificate genetic. Guvernul a declarat că acest lucru le va permite fermierilor să cultive culturi rezistente la secetă şi boli, să reducă utilizarea îngrăşămintelor şi a pesticidelor şi să ajute la creşterea animalelor care sunt protejate împotriva bolilor dăunătoare, potrivit The Guardian.

Secretarul britanic pentru mediu, Thérèse Coffey, a descris actul, care a primit joi aprobarea regală, drept o „libertate Brexit”, dar RSPCA a declarat că ar putea avea consecinţe grave pentru bunăstarea animalelor.

Legea atrage îngrijorări

David Bowles, şeful campaniilor şi afacerilor publice de la RSPCA, a criticat ceea ce a descris ca fiind o „politică prost gândită”. El a declarat că organizaţia caritabilă a încercat să convingă guvernul să includă o scutire pentru animalele de companie, dar a fost „din păcate ignorată”.

El a adăugat: „Editarea genetică ar putea fi un pas uriaş înapoi pentru animale. Nu credem că această lege ar trebui să includă animalele, fie că sunt de fermă, de companie sau sălbatice. Sunt necesare proceduri invazive pentru a crea fiecare linie de mamifere editate genetic, nu există un istoric de utilizare a acestei tehnologii puternice, iar aceasta poate provoca modificări neintenţionate ale genomului, cu efecte imprevizibile. RSPCA are îngrijorări serioase privind bunăstarea animalelor şi etica în legătură cu acest lucru”.

Editarea genomului reprezintă un grup de tehnici care permit modificări ale ADN-ului unui organism, iar organizaţia de caritate pentru animale a avertizat că editarea genomului unui animal implică proceduri care ar putea provoca „durere, suferinţă, stres şi daune de durată”. Editarea genetică a fost anterior supusă regulilor şi reglementărilor stricte care controlează organismele modificate genetic (OMG), dar, în conformitate cu această nouă lege, animalele şi alimentele editate genetic nu vor fi clasificate în Anglia ca OMG şi nu vor trebui să fie etichetate ca atare.

Există temeri că o cerere de pisici şi câini cu înfăţişări extreme ar putea determina crescătorii să folosească editarea genelor pentru a crea animale de companie cu aceste caracteristici.

„Considerăm că nu există niciun fel de justificare pentru ca animalele care nu sunt de fermă să fie acoperite de [legislaţie]”, a declarat Bowles. „Cererile continue pentru câini şi pisici cu caracteristici fizice dăunătoare şi trăsături de conformaţie exagerate, precum şi presiunea neîncetată asupra animalelor sportive sunt deja foarte îngrijorătoare, iar în ceea ce priveşte editarea genetică a animalelor care nu sunt de fermă nu a existat nicio consultare publică”.

Cum se apără Guvernul

Guvernul a declarat că va adopta o abordare „pas cu pas” atunci când va elibera cadrul de reglementare care însoţeşte legea.

„În timp ce există un mare potenţial de creştere a inovaţiei, guvernul recunoaşte că este necesar să se protejeze bunăstarea animalelor în noul cadru de reglementare. Acesta este motivul pentru care adoptăm o abordare etapizată, permiţând utilizarea tehnologiilor de reproducere de precizie, mai întâi cu plantele, apoi cu animalele”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Dar RSPCA nu crede că animalele vertebrate ar trebui să fie în joc deloc, cu atât mai puţin cele care nu sunt crescute în ferme, cum ar fi animalele de companie.

Bowles a continuat: „Permiţând includerea tuturor animalelor vertebrate în această [legislaţie], guvernul britanic deschide o cutie a Pandorei cu ceea ce ar putea fi permis în viitor”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) a declarat: „Suntem clari că nu vom face compromisuri în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor şi nu avem planuri de a introduce o legislaţie secundară care să acopere animalele de companie crescute cu precizie”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri