Avionul rusesc Suhoi Su-35 a tăiat calea aeronavei poloneze la o distanță de 5 metri, spun autoritățile de la Varșovia

Data actualizării: Data publicării:
Un avion Suhoi Su-35 efectuează manevre deasupra unei baze militare din Rusia, de lângă Moscova, pe 25 august 2020.
Avionul rusesc Suhoi Su-35. Foto: Profimedia Images

Autoritățile de la Varșovia au dat detalii suplimentare despre interceptarea, deasupra Mării Negre, a unei aeronave de patrulare poloneze de către un avion de vânătoare rusesc, menționând că pilotul rus a trecut prin fața aparatului L410 Turbolet la o distanță de numai 5 metri.

Potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi, avionul rus Suhoi Su-35 "a intrat fără niciun contact radio în zona de operaţiuni desemnată de România", a efectuat "manevre agresive şi periculoase, apropiindu-se de trei ori de avionul poliţiei de frontieră poloneze fără (respectarea) distanţei de siguranţă necesare", informează Agerpres.

Drept urmare, aeronava "a experimentat turbulenţe semnificative", iar echipajul, format din cinci oficiali, între care doi piloţi, "a pierdut controlul aeronavei şi a pierdut altitudine".

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat "chiar prin faţa aeronavei" poloneze, intersectând traiectoria acestuia la o distanţă estimată la "aproximativ 5 metri".

După incident, aeronava poloneză a aterizat în siguranţă în România.

Sâmbătă seara, România, care a fost prima ţară care a anunţat incidentul, a acuzat "un comportament agresiv total inacceptabil" al Moscovei.

"Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federaţiei Ruse în Marea Neagră", adaugă comunicatul MApN.

Sursa citată a menţionat că două avioane de luptă române şi două spaniole au fost pregătite să intervină, dar decolarea acestora nu a fost necesară, aeronava poloneză reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Incidentele în care sunt implicate avioane ruse şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Astfel de incidente au avut loc adesea în Marea Baltică, dar şi în Marea Neagră şi în alte părţi, notează AFP.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri