Video Caz revoltător la Gorj. Un primar a dat 100.000 de euro pentru toaleta unei școli cu 35 de elevi

Data publicării:
toaleta
Foto: Captură video Digi24

Un fost primar al comunei Vladimir, din județul Gorj, a dat 100 de mii de euro pentru construcția unei toalete într-o școală, 3 alei și un gard. Cheltuiala uriașă apare, însă, doar în acte. În realitate, lucrările ar fi costat mult mai puțin. Acum, fostul edil este trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Investiția de 100 de mii de euro, bani din bugetul de stat, avea să doteze Școala Gimnazială din Andreești cu grupuri sanitare moderne, astfel încât cei 35 de elevi să nu mai folosească toaleta din fundul curții. În proiect mai erau prevăzute 3 alei, o platformă din beton și un gard nou în jurul școlii. Lucrările a început în 2018, iar în 2020 au fost recepționate. Procurorii au intrat pe firul investiției și au descoperit că, în tot acest timp, au fost făcute mai multe deconturi fictive.

„Că s-a achiziționat betonul în martie și s-a folosit în august. Nu putem ține o cifă de beton 3 luni de zile”, spune primarul comunei Vladimir, Marius Vijulan. 

Drept urmare, procurorii au început urmărirea penală a fostului primar, care a inițiat investiția, acesta fiind acuzat de mai multe fapte de corupție.

Ion Ianăși, fostul primar al comunei Vladimir: Totul este făcut pe facturi după materiale, după proiect, după tot ceea ce a fost aprobat prin ședință de consiliu local. Deci nu s-a abătut absolut nimic de la ceea ce a fost. 

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Și spuneți că și gardul de împrejmuire a fost înlocuit în totalitate?

Ion Ianăși, fostul primar al comunei Vladimir:  Și gardul, cel prin fata școlii și pe partea dreaptă și prin față, spre biserică.

Realitatea din teren îl contrazice, însă, pe fostul edil. Potrivit proiectului, gardul care împrejmuiește unitatea de învățământ trebuia să fie înlocuit în totalitate. În realitate, însă, doar un sfert din acesta a fost montat. Cu toate acestea, a fost semnat procesul-verbal de recepție a lucrării.

La audieri, au ajuns și alți angajați din cadrul primăriei, dar și reprezentanți ai firmei care s-a ocupat de lucrări. „A fost semnat, cu siguranță, de către dirigintele de șantier, de reprezentanți din cadrul primăriei, de către constructor”, mai spune Marius Vijulan , primarul comunei Vladimir. 

 „E mult, foarte mult. Așa a fost și înainte. Prea mulți bani. Cu atâția bani mai bine făcea drumul pe aici, care e vai de mama lui pe aici”, spune o localnică. 

Fostul primar a mai fost condamnat, în urmă cu un an, la 2 ani și nouă luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, după ce acesta a plătit integral lucrările la un pod din comună, fără ca acestea să fi fost finalizate. Judecătorii au decis atunci că nu mai are voie să ocupe funcții publice timp de 4 ani. O nouă condamnare i-ar putea aduce acestuia o pedeapsă cu executare.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri