Dronele, un pericol real pentru avioane. Directorul Aeroportului Cluj: Utilizarea în perimetrul aeroportului reprezintă un risc major

Data publicării:
drona
Dronele, un pericol real pentru avioane. Foto: Captură video

Dronele au devenit un real pericol pentru avioane și elicoptere. Aparatele de zbor de mici dimensiuni, folosite la filmări, intră ilegal pe culoarele de zbor ale avionelor, spun autoritățile. Astfel, piloții sunt distrași și se pot întâmpla chiar accidente aviatice din această cauză. Pe parcursul anului 2021, a fost identificată o creștere a numărului de incidente din vina dronelor.

Acesta ar fi putut fi momentul unei tragedii, pentru că o dronă s-a apropiat foarte mult de avionul plin cu pasageri. Aparatul de mici dimensiuni ar fi putut lovi avionul, fapt care l-ar fi determinat pe pilot să facă o manevră forțată.

Fenomenul dronelor a luat amploare în ultimii ani. Mircea lucreză într-o echipă de comercianți de drone și este printre puținii care cunosc legislația.

Mircea Antohi - consultant vânzări: Sunt folosite în domenii foarte diverse: agricultură, topografie. Modelul de față pe care îl avem în fundal este o dronă folosită fie pe partea de salvări și căutări, în cazul în care trebuie să zboare în oraș, e nevoie de un dosar destul de stufos, de 100 de pagini.

Pe lângă partea birocratică, dacă drona este ridicată în oraș, aceasta trebuie să fie echipată cu o parașută.

Remus Dogaru - șef serviciu Autoritatea Aeronautică Civilă: Pentru o dronă până în 250 de grame, obligația celui care o deține este să se înscrie pe aplicația online, să obțină acel cod de identificare, după ce îl obține, să-l ataseze pe dronă. Dacă depășește această greutate, cel care o deține are obligația de a deține certificatele de competență A1, A2, A3.

În 2021, o dronă care zbura deasupra Cluj Arena la o altitudine de 900 de metri a afectat culoarul de zbor al unui elicopter SMURD. Altitudinea maximă la care pot zbura dronele este de 120 de metri.

David Ciceo, director Aeroportul Cluj: Sunt peste 10.000 drone în România, ne așteptăm ca în următorii ani să fie peste 200 de mii. Utilizarea dronelor în perimetrul aeroportului reprezintă un risc major. Să știți că utilizarea incorectă poate fi infracțiune sau contravenție.

Potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile Române, în ultimii 4 ani au fost înregistrate în România 30 de evenimente în care au fost implicate drone care au afectat activitatea pe aeroporturi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri