A. Vasilescu: CE face presiuni pentru ca împrumuturile pe termen lung să fie date în moneda în care sunt plătiți debitorii

Data publicării:
avasilescu

Pentru a forţa creditarea în lei, BNR a luat în această săptămâna şi o decizie istorică. A redus cu 0,5% dobânda de politică monetară, dublu decât toate estimările.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat la emisiunea „Catalog Imoibiliar” de la Digi24 că decizia de a limita Prima Casă la creditele în lei a fost luată la recomandarea Comisiei Europene.

Comisia Europeană pledează pentru un astfel de sistem. Nu avem încă o directivă, dar sunt presiuni foarte puternice de la Comisia Europeană pentru țările care nu au intrat în zona euro: creditele pe termen lung, mai ales imobiliare, să fie luate în moneda în care cel care achiziționează un credit este plătit”, a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a adăugat că decizia de a permite doar credite în lei pentru programul Prima Casă a fost luată la recomandarea UE, dar și „în urma analizelor făcute pe piața internă”.

Să reținem că este o devizie guvernamentală”, a adăugat el.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat că guvernatorul Mugur Isărescu nu a dat asigurări că vor scădea dobânzile pentru creditele în lei, ci a făcut o prognoză, deoarece Banca Centrală nu poate interveni în piață.

„Dacă am porni de la ideea că poți folosi pârghiile pentru a struni o piață liberă, mă întreb dacă suntem în spiritul Constituției, că România este o piață liberă”, a spue el.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, Mugur Isărescu a spus că băncile vor scădea dobânzile „dacă vor înțelege că e în interesul lor”, astfel încât „să existe un mai mare interes și o mai mare usurință de a veni la creditul băncilor”.

94.000 de familii au reuşit să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, în cei patru ani de când funcţionează. Din cauza costurilor mari pentru împrumuturile în lei, peste 93% dintre ei au ales să ia creditele în euro. Numai în acest an, 13.000 de români au obţinut un credit garantat de stat.

Deocamdată, creditele în lei sunt mai scumpe şi, deci, mai greu de accesat. De exemplu, cu un venit de 2.800 de lei pe lună, un român putea împrumuta aproape 60.000 de euro. Obligat să acceseze un credit în lei, acesta va primi de la bancă mai puţini bani - doar puţin peste 203.000 de lei, adică în jur de 46.000 de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri