Analiză Business Club: Gerul, motiv de risipă pentru bugetul central

Data publicării:
iarna ninsoare - meteo.ro

Ministerul dezvoltării pregătește o nouă rundă de alocări de bani de la bugetul central pentru primării și consilii județene. Și printre motivele acestor noi alocări se regăsește și gerul năprasnic care ar urma să lovească țara.

În urmă cu câteva săptămâni, o prognoză a meteorologilor ruși arătau că asupra Europei se va abate cea mai grea iarnă din ultimul secol, însă în Rusia va fi vreme obișnuită. Această prognoză de tip sovietic trebuie citată în cheia ei: Băieți, aveți nevoie de gazele noastre, mai lăsați-ne cu extinderea către est a Uniunii.

Dar această prognoză a devenit motiv de feliere a banilor publici în România. Nu contează că meteorologii noștri anticipează o iarnă normală, e bun studiul sovietic atâta vreme cât e o scuză bună.

De fapt, trebuie acoperit gunoiul de la nivel local. Vor fi dați bani pentru a acoperi găurile din bugetele locale. Acolo nu mai au bani pentru a cumpăra combustibili pentru iarnă, pentru a achita salariile și pentru a acoperi contractele. Dezmățul de la nivel local se plătește din bugetul central. În primăvară, undeva în mai s-au stins, cel puțin teoretic, datoriile pe care primăriile le aveau. S-a făcut acea schemă cu împrumuturi de la Trezorerie și s-au acoperit găurile. Acum au făcut alte datorii, se pare undeva la 55 de milioane de euro. Și au trecut doar patru luni. Banii ar urma să vina din acel izvor nesecat de bani pentru acoperit prostii: fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Trecem dincolo de faptul că se dau banii prin derogare de la lege, actele normative nu permit asemenea alocări. E foarte frumos cum, la ultima rectificare bugetară, când se tăia de peste tot, acest fond a fost umflat cu 48,5 milioane euro. Cu intenție, după cum arată desfășurarea lucrurilor.

Proiectul ar trebui să intre în şedinţa de Guvern din această săptămână, dar premierul spune nu a auzit despre gerul năprasnic din iarna ce vine.

„Nu știu, nu cunosc, la mine nu a ajuns nimic”, a declarat premierul răspunzând întrebărilor presei pe această temă. „La mine nu a ajuns un astfel de document, nu știu când vine gerul”, a insistat Victor Ponta, care a reproșat presei că „află niște lucruri de la funcționari”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri