Blocurile construite cu muncitori africani și șef de șantier vietnamez

Data publicării:
ugandezi

Au apărut și africanii pe șantierele din România, atât de mare este lipsa de meseriași. O firmă de construcţii se bazează pe mai mulţi zidari din Uganda pentru a termina la timp un complex rezidenţial din București. Patronii au trecut prin ceva aventuri: ţara noastră nu are ambasadă acolo și nici nu erau siguri că muncitorii exotici se vor adapta la noi. Dar până acum mistriile merg strună.

Din estul Africii au fost aduși 11 zidari pe care i-am găsit pe un șantier din Nordul Capitalei.

Nu de mult au sosit din Uganda și deja au zidit câțiva pereți la un viitor complex rezidențial. Când nu e de față șeful de echipă - de origine vietnameză - vorbesc în limba lor, iar în rest... engleza e limba oficială de șantier.

Ugandezii sunt harnici și prietenoși. Spun că nu le este atât de frică de volumul de muncă, cât le este de venirea iernii. La ei în țară temepraturile nu scad sub 15 grade, ne explică Keneth, un ugandez în vârstă de 29 de ani care și-a pus glugă pe sub casca de protecție deși sunt 20 de grade.

Keneth, muncitor: Nu ne punem jachete din astea la noi în țară. La noi este mai cald, aici este atât de frig.

În ciuda frigului, Africanii spun la unison că se bucură că au ajuns în România. La ei în țară salariul minim este de doar câteva zeci de dolari.

Nabos, muncitor: Sunt specializat în construcții, am școală, am o diplomă în asta.

Repoter: Câți bani câștigi aici?

Nabos: 3.000 de lei/lună.

Makarios, muncitor: Învățăm noi metode de construcții, nu am văzut niciodată asemenea lucruri în Uganda. Nu folosim aceste materiale de construcții în Uganda.

Ugandezii spun că le place în România și chiar și-ar dori să rămână în țară.

Makarios, muncitor: După muncă, încercăm să învățăm limba română pe internet. Știu câteva cuvinte în română. "Mulțumesc!" Și "bună dimineața!"

Anul acesta, aproape 2.000 de expați au primit drept de muncă în construcții. Nu este de mirare: muncitori români se găsesc cu greu, spun constructorii. La firma la care i-am întâlnit pe ugandezi lucrează în total peste 200 de străini, adică o treime din totalul angajaților.

Cătălin Vișan, director executiv firmă construcții: Ei venind ca zidari-tencuitori, să știți că sunt bunicei, suntem mulțimiți de ei. Oamenii aceștia din Uganda au fost verificați și văzuți înainte în satul lor.

Firmele de construcții sunt scutite de taxe prin ordonanța 114, motiv pentru care salariile din domeniu au crescut.

Cătălin Vișan, director executiv firmă construcții: Având în vedere că avem costuri de peste 1000 de euro cu un expat, orice alt muncitor care ar dori să se întoarcă în țară suntem dispuși să oferim peste 1000 de euro unui zidar român.

Pentru a reduce criza forței de muncă, Guvernul a mărit anul acesta numărul de lucrători străini care pot primi drept de lucru în România- de la 20.000 la 30.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri