Burduja: În această iarnă vom fi independenți în ceea ce privește consumul de gaze naturale

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Burduja vorbește la Gala premiilor ,,Henri Coanda”, acordate elevilor si studentilor care au obtinut performante la competitii internationale, la Palatul Victoria din Bucuresti, pe 16 mai 2023
Sebastian Burduja. Foto: Sabin Cirstoveanu/Inquam Photos

România își umple rezervele de gaze naturale mai repede decât și-a asumat în fața Uniunii Europene, a spus la Digi24 ministrul Energiei, Sebastian Burduja. România va putea fi, astfel, aproape independentă sau chiar independentă din punctul de vedere al consumului de gaz din producție proprie, a adăugat el. Declarația vine în contextul invaziei ruse în Ucraina și șantajului energetic practicat de Moscova anul trecut, pentru a convinge Occidentul să renunțe la sancțiuni.

„În acest moment suntem la 73%, aproape – 72,91%. Este peste ținta pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene. La 1 iulie trebuia să avem 67% și am depășit 67%”, a spus Burduja.

„Cu sigurană, până la 1 septembrie vom depăși 90%, ceea ce România și-a asumat. Asta înseamnă că iarna asta vom fi, de principiu, aproape independenți sau independenți din perspectiva consumului de gaz din surse proprii”, a adăugat el.

Întrebat dacă acest lucru va însemna și o scădere a prețului gazelor naturale, ministrul a spus: „Vorbim de o piață europeană. Uniunea Europeană a plecat cu cărbunele, cu libera circulație a mărfurilor. România trebuie să investească în capacități de producție, să genereze supraofertă aici, să fim nu doar un jucător local, ci un jucător regional și european.”

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri