Business Club. Profitul băncilor din România, în scădere

Data publicării:
banci business club

Profitul băncilor s-a topit în septembrie din cauza creditelor cu probleme. Au raportat pierderi de aproape 14 milioane de euro pentru că au fost nevoite să pună mai mulţi bani deoparte pentru împrumuturile neperformante.

Minusul vine de la creditele restructurate fără acoperire. Băncile au încercat să ţină creditele cu probleme în coşul celor bune, viabile. Asta până când BNR a făcut verificări. Aşa că băncile şi-au reevaluat creditele şi au ieşit pe minus.

Creditele neperformante devin o problemă din ce în ce mai mare. La finalul lui septembrie rata medie în sistem trecea de 21 la sută. Asta înseamnă o creştere de patru puncte procentuale faţă de septembrie 2012.

Astfel, provizioanele au urcat cu 227 de milioane de euro, până la 10,5 miliarde de euro. Au crescut puternic după ce, la jumătatea anului, Banca Naţională a cerut auditorilor să verifice în ce măsură garanţiile sunt corect reevaluate. Cu alte cuvinte, s-a cerut să se analizeze clar ce credite sunt cu probleme. Faţă de finele lui 2012, provizioanele au sărit în primele şase luni cu peste 770 de milioane de euro. Şi asta pentru că până atunci băncile au refinanţat de mai multe ori aceleaşi credite pentru a nu le pune în coşul neperformantelor. Amânau astfel creşterea costurilor cu acoperirea creditelor neperformante. Când acest lucru nu a mai fost posibil, provizioanele şi-au arătat colţii în bilanţuri.

Cea mai mare bancă din România, BCR, a avut un câştig infim în al treilea trimestru - doar 700.000 de euro, profitul a fost măcinat de provizioane. Banca a reuşit să se menţină pe plus după ce şi-a mai curăţat din portofoliu şi a redus cheltuielile. A doua mare bancă, BRD, a avut însă pierderi în aceeaşi perioadă de 2,2 milioane de euro.

La finalul primelor nouă luni, atât BCR, cât şi BRD au raportat profituri. BCR a avut un câştig de 126,9 milioane de euro, iar BRD a marcat un plus modest, de 11 milioane de euro.

Experiența de anul trecut, când provizioanele au explodat, a pus multe bănci în gardă. Au făcut restructurări de costuri, inclusiv de personal, și au fost mai zgârcite cu noile împrumuturi. Unele banci au deja mai multe depozite decât credite date. Cererea pentru împrumuturi a fost mai slabă, mai ales din partea firmelor. Doar segmentul creditelor pentru locuințe a crescut, datorită prelungirii programului Prima Casă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri