Cele mai profitabile bănci din România

Data publicării:
BCR

Dacă în 2014 bătălia pentru profiturile din sistemul bancar a fost câştigată de Raiffeisen Bank, acum pe locul I urcă BCR. A adunat pe primele şase luni ale anului profituri de peste 600 de milioane de lei. Asta după ce în anul anterior adunase o pierdere uriaşă de 2,6 miliarde de lei.

A fost şocul scoaterii din portofoliu a unui sfert dintre creditele cu restanţe. Situaţia se poate schimba rapid. BCR a renunţat recent la vânzarea unui pachet uriaş de credite neperformante în valoare de un miliard de euro din cauză că a primit prea puţin pentru el. Curăţenia continuă prin urmare şi banca va trebui să-şi mai asume pierderi din cauza restanţelor ceea ce îi va eroda câştigul în viitor. Orice vânzare a unui pachet de împrumuturi rele presupune şi asumarea pierderilor.

BCR nu e doar banca cu cel mai mare profit, ci şi banca cu cele mai mari active şi cea mai mare cotă de piaţă, de peste 16 procente, potrivit datelor BNR.

În clasamentul profitabilităţii foarte puternic a urcat BRD. Acum e pe locul doi, cu un profit pe primele şase luni de 270 de milioane de lei, de 6 ori mai mare faţă de profitul încasat pe tot anul 2014.

Raiffeisen a coborât de pe primul loc pe poziţia a treia cu 213 milioane de lei profit pe prima jumătate a lui 2015. Raiffeisen însă a fost din 2012 până în 2014 pe prima poziţie în top.

Imediat sub Raiffeisen, pe locul patru se găseşte Banca Transilvania. A rămas cu un profit de 190 de milioane de lei după primele şase luni ale anului. Are însă a treia cea mai mare cotă de piaţă printre băncile din România, aproape 10 procente după o creştere puternică anul trecut. La ele se mai adaugă acum şi cele 3,4 procente ale Volksbank, banca tocmai cumpărată.

Pe locul 5 în topul cele mai profitabile bănci din România e ING Bank. Banca olandeză a făcut în 6 luni un profit de 155 de milioane de lei. ING Bank reuşeşte să fie una dintre cele mai profitabile bănci prezente în România deşi nu este printre instituţiile cu cote mari de piaţă. Potrivit datelor BNR, ING controla anul trecut doar 5,1% din piaţa românească, de circa două ori mai puţin decât Banca Transilvania şi de 3 ori mai puţin decât BCR.

În total cele mai profitabile 5 bănci din România au făcut 90% din profitul raportat până acum la BNR. Pe piaţa locală activează 40 de bănci şi împreună au înregistrat un profit de 1,2 miliarde de lei. Din cele 40, 16 au încasat pierderi, arată datele compilate de Ziarul Financiar.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri