Ciolacu: O să facem un buget noaptea ca hoții. Va fi axat pe investiții, de circa 7% din PIB

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu la guvern
Premierul Ciolacu l-a demis pe fostul șef al Secretariatului pentru Revoluționari, după ce acesta i-a respins cererea de fi recunoscut „Luptător cu Rol Determinant” la Revoluție. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, înainte de începerea ședinței de guvern, că urmează să fie adoptat bugetul de stat pe 2024, adăugând că este unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB. Prim-ministrul a mai explicat că nu vor exista creșteri de taxe în 2024 și a anunțat care sunt sumele prevăzute pentru ministere, dar și unde vor avea loc creșteri salariale. De asemenea, a mai spus că inflația va continua să scadă.

„Adoptăm astăzi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. O să facem un buget noaptea ca hoţii. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului. Aici e cheia dezvoltării României, unde, câteodată, cu discuții lungi și mai aprinse am lucrat cu toată echipa guvernamentală, dar, cum este corect, vreau să-i mulțumesc domnului ministru al Finanțelor pentru tot efortul depus în cele șase luni, fiindcă știm cum a trebuit să gestionăm situația în această perioadă”, a explicat Marcel Ciolacu.

„Creșterea economică va fi a doua cea mai mare din UE”

Premierul a mai adăugat că „țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE”.

„Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României, față de 2023. Bugetul asigurărilor sociale pe care-l aprobăm azi probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației, de 13,8 %, cât și pentru recalcularea lor din 1 septembrie”, a mai spus premierul.

De asemenea, a mai adăugat că sunt prevăzute fonduri și pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale și majorarea salariilor profesorilor.

„Majorăm, aşa cum am promis, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu şi la demnitari”, a mai spus el.

Potrivit acestuia, investiţiile sunt de 120 miliarde de lei.

Totodată, a mai precizat că „avem cel mai mare buget din istorie și la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei față de 2023.

„Este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură, 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare ale porturilor. 

Potrivit acestuia, „există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv CNAS, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023! Există un plus de 10% şi la investiţiile din PNDL”, a mai declarat premierul.

Ciolacu a mai explicat că „finanțăm masiv toate prioritățile guvernării”: capitalul uman din educaţie, noi unităţi moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului şi modernizarea condiţiilor de trai în comunităţile rurale”.

„Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptărilor românilor”, a mai precizat premierul.

Ciolacu spune că nu vor exista creșteri de taxe în 2024

El a reiterat că nu vor exista creșteri de taxe în 2024.

„Majorarea de venituri va fi exclusiv efectul multiplicării economice al investițiilor și al luptei împotriva evaziunii. Am pretenții sporite la Fisc și vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum și pe care le vor avea în perioada următoare. Avem alte decizii, precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Antifraudă și un nou proiect de digitalizare la ministerul de Finanțe”, a mai precizat prim-ministrul.

Acesta a adăugat că este „un buget sustenabil: investiţii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%”.

Mai mult, el a spus că că inflația va continua să scadă.

„Ținta noastră pentru 2024 este să scadă sub 5%”, a mai spus premierul.

El a mai declarat că va continua reducerea cheltuielilor statului, adăugând că a fost discutată reorganizarea a șase ministere, iar de săptămâna viitoare se va continua și cu restul.

În final, vor rămâne mai puţine instituţii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocraţia.

„Important este că ne atingem obiectivele şi pe 2023”, a adăugat prim-ministrul României.

Acesta a mai afirmat că se depune, vineri, cererea de plată numărul 3 din PNRR.

„Trimitem şi ultimele deconturi pentru banii europeni din exerciţiul care se încheie la final de an. Iar în ţară, respectăm ce am promis administraţiilor locale: azi alocăm bani pentru cheltuielile descentralizate la nivel de comune, oraşe şi municipii. Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va creşte cu siguranţă. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, acest buget, „votat de Parlament înainte de Crăciun, va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri