Afaceri profitabile cu statul. Topul firmelor de salubritate și deszăpezire

Data publicării:
Drumarii ameninţă că nu mai deszăpezesc şoselele dacă nu primesc salariile mărite
Foto: Guliver/GettyImages

Au fost necesare doar câteva ore de ninsoare și viscol să vedem încă odată cât de vulnerabili suntem în fața iernii. Autoritățile au închis autostrada București-Constanța, traficul a fost blocat în mai multe județe.

Pentru întreaga noastră economie, pentru mediul de afaceri, blocajele provocate de zăpadă și efectele viscolului generează pierderi financiare importante. Sunt bunuri perisabile care nu ajung la timp, sunt livrări stopate sau întârziate, iar toate duc la neîncasări sau penalizări.

Iar în acest timp firmele de salubritate și deszăpezire raportează afaceri profitabile, în urma contractelor cu statul.

Potrivit unei analize Frames, afacerile din acest sector vor depăși în acest an 4 miliarde de lei. Ce este și mai interesant este că suma este dublă față de acum 10 ani. De exemplu, în 2010, firmele de deszăpezire raportau un business de 1,92 miliarde de lei, iar în 2018 ajungeau la 3,78 de miliarde de lei. 

Profitul crește și el în același ritm cu afacerile: de la 132,8 milioane de lei în 2010 la peste 297 de milioane de lei în 2018.

Iar profitul devine tentant pentru cei cu spirit antreprenorial. Dovadă și numărul de firme deschise și active: 2101 firme în 2018 față de 849 de companii active în 2010, cu un total de peste 33 de mii de angajați, un număr puțin mai mare față de anul 2010, când erau 27 de mii.

Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszăpezirea și deratizarea, sunt dominate de câțiva jucători. Pe primul loc se află compania Romprest Service, cu afaceri de 233,7 milioane de lei în 2018, apoi avem Rosal Grup, cu 219 milioane, Supercom cu 184 de milioane de lei, și Urban, cu 148 de milioane de lei. Toate au sediul în București.

În țară, clasamentul este completat de Polaris Holding din Constanța, Retim Ecologic din Timișoara și Salubris din Iași.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri