Angajații, veriga slabă a companiilor în fața hackerilor

Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Sute de milioane de euro sunt furate anual de hackeri din conturile companiilor din întreaga lume. Infractorii virtuali profită de slaba pregătire a unor angajaţi şi îşi umplu buzunarele folosind metode incredibil de simple. Urma banilor se pierde repede, iar vinovaţii rareori sunt prinşi. Ultima mare lovitură au dat-o chiar în România.

China, Rusia, România sau Statele Unite. Piraţii informatici pot să lovească de oriunde. Hackerii nu au nevoie de cunoştinţe avansate în IT. Clonează adrese de email şi speculează naivitatea unor angajaţi-cheie din cadrul unor multinaţionale. Sunt vizaţi mai ales cei care lucrează în departamentele de marketing sau la financiar.

Potrivit experţilor în securitate cibernetică, atacurile sunt pregătite cu şase luni de zile înainte. Infractorii cibernetici îşi urmăresc victimele pe reţelele de socializare dar şi fizic. Țintele preferate sunt acelea care au cunoştinţe minime de IT şi securitate cibernetică.

Victimele primesc, apoi emailuri de la persoane pe care, aparent, le cunosc. În spate sunt hackerii, iar metoda folosită de ei se numeşte phishing. Alexandra Gheorghe este expert în securitate informatică şi ne-a arătat cum acţionează hoţii din mediul online.

Alexandra Gheorghe, specialist în securitate cibernetică: „Înregistrarea unui domeniu care este similar cu cel autentic, cel targetat de atacatori. Diferenţa constă într-o literă sau o cifră care poate fi schimbată, iar în momentul în care utilizatorul primeşte mailul autentic, nu îşi va da seama de această schimbare”.

De cele mai multe ori, însă, hackerii folosesc coduri ascunse pentru scrierea unor litere, iar destinatarul nu poate să-şi dea seama că expeditorul este unul fals. Aşa s-ar fi întâmplat în urmă cu mai puţin de două săptămâni şi în România. Angajata din Bistriţa a unei mari companii europene a primit un mesaj electronic de la un presupus şef din Germania. Acesta i-ar fi cerut să transfere urgent 40 de milioane de euro către un anumit număr de cont. Convinsă că autorul mesajului este un superior de-al său, femeia a autorizat tranzacţia către o bancă din Cehia. Banii au dispărut imediat, iar procurorilor le va fi aproape imposibil să-i mai prindă pe făptaşi.

Alexandra Gheorghe, specialist în securitate cibernetică: „Tocmai de aceea este indicat să fim foarte atenţi la mesajul pe care îl primim şi să ne asigurăm că avem şi alte măsuri de securitate care validează originea acestui mesaj”.

Specialiştii recomandă firmelor să folosească emailurile care conţin semnături electronice. De asemenea, cel care primeşte mesaje de acest fel ar face bine să confirme autenticitatea lor printr-un apel telefonic către cel care le trimite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri