Date ANAF: Companiile de stat au datorii mai mari la Fisc decât cele din mediul privat

Data actualizării: Data publicării:
bani lei masina de numarat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul dă vina pe marile companii pentru încasările sub așteptări din primele 3 luni ale anului, deși situația cu adevărat gravă este la fondurile europene. Date ale Fiscului, obținute în exclusivitate de reporterii Digi24, arată, însă, că nu marile companiile sunt de vină pentru gaura din buget. Acestea au dat, într-adevăr, mai puțin către stat în primele 3 luni, dar nu pentru că au acumulat datorii, ci pentru că mediul economic a fost mai dificil.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am zis de marii contribuabili pentru că atunci când ne-au prezentat datele despre colectarea la buget rezulta foarte clar că problemele sunt în sectorul marilor contribuabili”. 

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Datele Fiscului arată, într-adevăr, că marile companii au virat ceva mai puțini bani la stat în primele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nu pentru că ar fi acumulat arierate, adică datorii restante, ci pentru că mediul economic a fost mai dificil. 

În privința arieratelor se observă o situație previzibilă - firmele private plătesc iar cele de stat, nu. În primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arieratele mediului privat s-au redus cu circa 8%, în timp ce cele ale firmelor de stat au crescut cu peste 8%. 

Cele 3.654 de firme private sau cu acționariat mixt stat-privat aveau la finalul lunii martie datorii de 1,2 miliarde de lei, în timp ce o sumă aproape dublă - 2,25 de miliarde de lei provenea de la doar 108 companii cu capital integral de stat. Asta înseamnă o datorie de peste 20,7 milioane de lei pentru fiecare mare companie de stat. O companie privată avea în medie la finalul lunii trecute o datorie de 63 de ori mai mică la stat. 

Sigur că nu toate companiile deținute de stat au datorii. Cele din sectorul energetic, de exemplu, precum Romgaz sau Nuclearelectrica, sunt mari contributori la buget. Altele, însă, precum companiile feroviare, au un istoric îndelungat de probleme financiare. 

Discuția despre banii pe care îi varsă marile firme în vistieria statului are loc în contextul în care Guvernul constată că veniturile sunt sub așteptări. Sunt câteva zone unde lucrurile se prezintă prost. Încasările din impozitul pe profit sunt mai mici cu 44% față de anul trecut, o situație care reflectă un mediu economic mai dificil. 

Un dezastru se prefigurează însă la fonduri europene. Absorbția este redusă. După trei luni, abia dacă se depășesc 9 miliarde de lei intrate în conturi, în condițiile în care bugetul din acest an a fost construit pe venituri din această sursă de 71 de miliarde de lei.

Partenerii noștri