Ministrul interimar al economiei: România a devenit importator net de energie electrică din cauza OUG 114

Data publicării:
virgil popescu ministrul economiei
Virgil Popescu. Foto: gov.ro

OUG 114/2018 a bulversat complet economia şi sectorul energetic, România devenind importator net de energie electrică în 2019, a declarat luni, Virgil Popescu, ministrul interimar Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la ZF Power Summit 2020.

„OUG 114/2018 a bulversat complet economia şi energia, de acolo a plecat acest lucru. O cantitate foarte mare de energie a fost scoasă de pe piaţa liberă şi a fost dusă pe piaţa reglementată, la un preţ mult mai mare. Hidroelectrica vinde pe piaţa concurenţială sub preţul reglementat. Scoţând această cantitate de energie electrică, în paralel cu majorarea preţurilor certificatelor de CO2, toate preţurile celorlalţi jucători au crescut, ceea ce a dus la competitivate în piaţă. Avem o procedură de tranziţie până la sfârşitul anului”, a spus ministrul demis al Economiei, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, pe balanţa energetică a României, au fost zile de import şi zile de export.

„Nu cred că anul acesta va fi o îmbunătăţire simţitoare. Mi-aş dori ca România să fie pe balanţă pozitivă la sfârştiul anului, cred că putem”, a afirmat Virgil Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri