Sari la conținut

Modernizarea termoficării în București costă cât bugetul Capitalei pe doi ani

Modernizarea sistemelor Elcen şi RADET necesită investiţii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane, potrivit administratorului special RADET.

radet

Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiții de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față, sunt necesari 800 de milioane de euro, a estimat, miercuri, Sorin Chiriță, administrator special RADET București, informează Agerpres.

"Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București, ieri, își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții. Ca o sumă a investițiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică și co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane — un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față. Mai punem 20 — 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare și aici am exclus proiectul POIM pentru stația de tratare termică a deșeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare și noua societate energetică asta va face — va gestiona și această stație. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar față de ceea ce produce ELCEN și RADET", a menționat Chiriță.

Bugetul Capitalei a fost propus anul trecut la un nivel de 4,1 miliarde lei, respectiv 0,91 miliarde euro.