Ucraina oprește exporturile de energie către Uniunea Europeană, din cauza atacurilor rusești

Data actualizării: Data publicării:
Power lines in Lviv, Ukraine - 6 Jun 2021
Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni. Foto: Profimedia Images

Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat că oprește începând de marți exportul de electricitate din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice, o decizie ce afectează țări din Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova. Exporturile ucrainene de energie electrică se fac inclusiv prin România.

„Rusia continuă să exercite teroarea energetică împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene. Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizarea cu UE, împreună cu liniile separate către Moldova și Polonia, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a menținut stabilitatea sistemului energetic european. Chiar și după oprirea centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni în ceea ce privește exportul de energie electrică. Dar bombardamentele cu rachete de astăzi. care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, anunță Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat.

„Exportul de energie electrică din Ucraina a fost cel care a ajutat Europa să-și reducă consumul de resurse energetice rusești. De aceea Rusia ne distruge sistemul energetic, zădărnicind însăși posibilitatea de a exporta electricitate din Ucraina”, a declarat ministrul energiei, Gherman Galușcenko.

Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană prin România, anunța la începutul lunii iulie preşedintele Volodimir Zelenski.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie. Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, iar apoi a funcţionat autonom. Kievul spera să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige și mai mult în viitor.

„Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia”, declara în iunie un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne. „Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus aceasta, adăugând că sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE.

Guvernul ucrainean a cerut populației să-și limiteze luni seara consumul de energie electrică din cauza supraîncărcării rețelei. Ca urmare a atacurilor rusești de luni, „rugăm pe toată lumea, dacă este posibil, să-și limiteze consumul de electricitate azi, între orele 17:00 și 22:00. Asta ne va ajuta să depășim încărcarea critică a rețelei noastre electrice”, a transmis Președinția ucraineană. Operatorul ucrainean de electricitate, Ukrenergo, a adresat acest apel în mod special locuitorilor din regiunea Kiev, cărora le-a cerut să nu folosească în acest interval de timp aparate electrocasnice precum mașini de spălat, boilere și aer condiționat.

Președintele Volodimir Zelenski a postat luni o imagine de la o întâlnire pe care o a avut-o cu oficiali din domeniu cu care a discutat despre refacerea rețelelor de comunicație și energie după ultimele atacuri rusești. „Dușmanul ne-a distrus infrastructura de energie, dar acum facem tot ceea ce este necesar pentru a restabili aprovizionarea cu electricitate. Infrastructura pentru comunicații mobile nu a fost afectată, dar în unele zone sunt sincope din cauza lipsei electricității. Este important să reducem consumul de electricitate între orele 17:00 și 22:00. Asta va ușura solicitarea rețelei noastre electrice și va reduce necesitatea de a recurge la sistări de urgență. Noi rezistăm. Lucrăm. Suntem uniți”, a transmis Zelenski.

Premierul ucrainean Denis Șmîgal a declarat că zeci de rachete au lovit infrastructura energetică a țării în 11 regiuni și în capitala Kiev. „Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în aproape toată Ucraina. Opt regiuni au probleme de aprovizionare cu apă”, a declarat el. „Datele preliminare arată că majoritatea instalațiilor energetice vor fi reconectate astăzi. Restul vor începe să funcționeze mâine”, a transmis el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri