Finanțe: Deficitul bugetar crește cu 5 miliarde de lei, la 9,1% din PIB. Scăderea economică va fi de 4,2%

Data actualizării: Data publicării:
grafic economie si bani
FOTO: Guliver/ Getty Images

Ministrul Finanțelor a anunțat miercuri creșterea deficitului bugetar la 9,1% din PIB, după ce estimările din luna august prevedeau un deficit de 8,6% din PIB. Astfel, deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei față de rectificarea trecută și ajunge la 91 de miliarde de lei. Scăderea economică va fi de 4,2%. Estimările Finanțelor sunt mult mai optimiste decât previziunile Comisiei Europene.

La rectificarea bugetară care urmează să fie adoptată în perioada următoare de Guvern vor fi majorate bugetele de la ministerul Dezvoltării cu un miliard de lei, la ministerul Agriculturii, cu 1,1 miliarde, dintre care 160 de milioane sunt despăgubiri pentru cei care au fost afectați de secetă, iar la fondul unic de asigurări de sănătate bugetul va fi suplimentat cu 1,1 miliarde de lei. Ministerul Sănătății primește 1,2 miliarde de lei.

Printre ministerele care pierd bani sunt ministerul Mediului, Economiei și ministerul de Finanțe.

De asemenea, 1,1 miliarde vor fi alocate în plus în fondul de rezervă al Guvernului.

Pentru 2021, estimarea de deficit bugetar anunțată de ministrul Finanțelor este de 7%. 

Estimările ministerului de Finanțe sunt mult mai optimiste decât previziunile Comisiei Europene. Doar pe anul 2021, Comisia Europenă a prevăzut un deficit de 11,3% din PIB. Pentru anul 2020, previziunea Comisiei indică un deficit de 10,3%.

Și în cazul scăderii economice previziunile Finanțelor sunt optimiste, 4,2% scădere față de 5,2%, cifra avansată de Comisia Europeană.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri