Senatorul Zamfir lovește Consiliul Fiscal, critic principal al Guvernului

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
senatorul psd daniel zamfir
Senatorul PSD Daniel Zamfir. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Senatorul Zamfir, cunoscut pentru inițativele sale îndreptate împotriva băncilor şi declarate pentru drepturile consumatorilor, a înaintat o inițiativă legislativă care limitează drastic accesul bancherilor în Consiliul Fiscal, instituție însărcinată cu supervizarea politicilor guvernamentale.

Senatorul a lansat public o inițiativă legislativă care prevede modificarea legii responsabilității fiscale în sensul că membrii Consiliului Fiscal nu pot face parte din conducerea băncilor şi că persoanele din managementul instituțiilor bancare nu pot fi numite la cârma Consiliului Fiscal.

”(Nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul fiscal persoana – n.red.) care, cu patru ani înainte, a deținut o funcție de conducere în cadrul unei instituții financiare bancare și nebancare” sună una dintre prevederi. O altă prevedere spune că (pe perioada mandatului, membrii Consiliului fiscal – n.red.) nu pot fi membri în Consiliile de Administrație, directori executivi, cenzori sau auditori ai instutțiilor financiar bancare și nebancare”.
În expunerea de motive, Zamfir explică: propunerile sale urmăresc ”eliminarea oricărei situaţii de incompatbilitate dar şi garantarea unei poziționări obiective în elaborarea rapoartelor, respectiv în interpretarea datelor statistice referitoare la impactul economic al unor măsuri adoptate de alte instituţii”.

În ultimii ani Consiliul Fiscal s-a dovedit a fi unul dintre criticii fervenți ai politicilor guvernamentale, bazate pe creşteri nesustenabilee, deficite comerciale și de cont curent şi dezechillibre. Astfel, în opinia sa privind bugetul pe 2019 Consiliul Fiscal scria recent: „scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară, acesta apărând drept excesiv de optimist în raport cu evaluările similare ale altor instituții, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri