Guvernul a aprobat Programul IMM Factor. Statul va garanta 50% din finanțarea tip factoring

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu un laptop in fata
Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Aplicația lansată de ANRE. Foto: Getty Images

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, Programul IMM Factor, a informat, luni, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. O companie care doreşte să primească banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, și primește finanţare de la bancă până la scadență, va beneficia de o garanție de 50% de la stat. Valoarea maximă de finanțare per beneficiar este de 5 milioane de lei iar programul va funcționa timp de un an, potrivit Agerpres.

"În acest caz vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane de lei pe beneficiar", a afirmat Ionel Dancă, după ședința de Guvern.

Acesta a explicat că este vorba despre un stimulent pentru piaţa financiar-bancară de a veni în sprijinul IMM-urilor şi al companiilor care, în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierilor în plata facturilor pe care le-au emis.

"O companie care doreşte să primească banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenţei acelei facturi. Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe ţări europene (...), statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanţiilor de stat", a explicat șeful Cancelariei premierului, de la Palatul Victoria.

Potrivit lui Dancă, valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliard de lei, pentru o perioadă de 12 luni.

Redactor: Alexandru Costea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri