Sari la conținut

Mai mulţi miliardari în lume. 1.645 de oameni au o avere de peste 1 miliard de dolari

În prezent există 1.645 de oameni cu o avere estimată la cel puţin 1 miliard de dolari, faţă de doar 793 în 2009. Mai mult, cele mai bogate 85 de persoane deţin tot atâţia bani, cât jumătate din populaţia globului.

Numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară, dar încă avem un miliard de oameni care trăiesc în sărăcie extremă. Acest gen de situaţie este inacceptabilă”, a spus Emma Seery, autorul raportului

Potrivit raportului făcut de fundaţia Oxfam, sunt locuri în care bogăţia extremă se îmbină cu sărăcia extremă. Dovadă sunt cei 16 miliardari în Africa sub-sahariană, regiune unde 358 de milioane de persoane care trăiesc în sărăcie extremă.

Experţii fundaţiei britanici susţin că o taxă de 1.5 la sută pe averile miliardarilor ar strânge 74 de miliarde de dolari anual, suficient pentru a finanţa sistemele de educaţie şi sănătate din cele mai sărace ţări de pe glob.

Nu avem nevoie de o sumă cu adevărat mare de bani pentru a rezolva cele mai mari probleme ale globului”, a adăugat Emma Seery, autorul raportului.

Analiza a primit susţinere din partea unor personalităţi precum fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, laureatul premiului nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, dar şi a economistului-şef al Băncii Angliei.