Sari la conținut

Ministrul pentru IMM-uri a încercat să fie antreprenor. Ce a învățat în două ore

La ora 09:00, ministrul Florin Jianu, cel care are în grijă IMM-urile, a intrat pe uşa unei firme bucureştene care se ocupă de vânzarea de containere maritime.

Discuție ministru-angajată:

Ministru: Astăzi avem ceva transporturi, încărcări, descărcări?

Angajată: Avem un tren!

Ministru: Tre' să fim acolo sau numai facem actele, urmărim aici?

În teren, însă, problemele tehnice i-au dat bătaie de cap ministrului.

Munca unui manager nu e foarte dificilă, probabil ea devine dificilă când în acest proces intervine şi mediul public”, a spus Florin Jianu.

Alta este însă părerea adevăratului manager.

„Suntem supraimpozitaţi, preţurile pe piaţă au scăzut, pretenţiile şi cerinţele au crescut”, spune antreprenorul Radu Popa.

Anual, o firmă din România plătește aproximativ 40 de taxe, în vreme ce în Bulgaria numărul lor este de trei ori mai mic. La fel şi media europeană. Dar, pentru ministrul IMM-urilor, povara fiscală nu e atât de grea.

Plata taxelor şi impozitelor în România nu se situează la un nivel ridicat faţă de ţările nordice”, spune el.

După două ore, îndatoririle ministrului Florin Jianu le-au copleşit pe cele ale managerului Florin Jianu. Aşa că şeful IMM-urilor a plecat spre şedinţa de Guvern. Nu înainte de a le promite gazdelor că-i va povesti ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, ce greutăţi au micile afaceri.

Cred că e mai simplu ca doamna ministru să știe cu ce se confruntă antreprenorii și vreau să vă spun că dacă nu ne întâlnim cu antreprenorii cu siguranță nu avem de unde să știm cu ce anume se întâlnesc antreprenorii”, a spus Florin Jianu.

La finalul celor două ore de antreprenoriat, ministrul a primit şi o notă pentru prestaţia sa.

Păi, i-aş da un 8, să zicem. Pentru 10 ar fi trebuit să muncească cu noi de la început”, a spus Radu Popa.