Negocieri. FMI nu vrea reducerea TVA la pâine

Data publicării:
paine - 5450567-Mediafax Foto-Emil Badea-1

Premierul României vrea ca rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii să ţină cont în principal de reducerea TVA la pâine, o idee faţă de care FMI este sceptic, după cum spune chiar prim ministrul.

„Până la urmă e decizia noastră și dacă noi putem să arătăm că e sustenabilă - și aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat - dacă ei ne vor ajuta să combatem evaziunea fiscală și să avem încasări bune, se va dovedi un proiect de succes, dacă vor considera că și la 9 la sută e prea mare să îl plătească, probabil că am greșit noi”, a spus Victor Ponta, premierul României, în ediția de joi seară a emisiunii „Imparţial”.

Micşorarea TVA va ajuta în primul rând statul, pentru că va contribui la reducerea evaziuni fiscale din panificaţie, estimată la 300 de milioane de euro pe an.

„Avem în economia românească un dezechilibru foarte mare. Unități de panificație care sunt corecte, plătesc taxe și impozite, 24 la sută plătesc TVA, impozit unic, 16 la sută, și alte taxe și altă categorie, unde intră 80 la sută din producția care se consumă în România, care nu plătesc taxe și impozite”, spunea Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, speră ca reducerea TVA să aducă beneficii şi consumatorilor.

„Dincolo de salvarea anumitor companii care sunt în această zonă, de competiție neloială, dincolo de salvarea locurilor de muncă, dincolo de venituri mai mari la bugetul de stat, pentru că e o condiție pentru a continua această măsură, un efect ar putea fi și reducerea prețului la pâine, dacă nu cel puțin menținerea lui o perioadă lungă de acum înainte”, consideră Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Reducerea TVA la pâine este dorită de Guvern încă de la începutul anului trecut, însă a fost respinsă la fiecare vizită a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri