NOI DISCUŢII. Preţul pâinii depinde de FMI

Data publicării:
paine - 5450567-Mediafax Foto-Emil Badea

Guvernul va anunţa la sfârşitul acestei luni dacă se reduce sau nu taxa pe valoare adăugată la pâine. Decizia ţine de rezultatul negocierilor cu reprezentanţii FMI, aflaţi în aceste zile în România pentru a pune la punct încheierea unui nou acord.

Delegaţia FMI este acum la Ministerul Finanţelor, acolo unde sindicaliştii nemulţumiţi din CFR se pregătesc pentru o nouă zi de proteste.

Oamenii au început să se adune în jurul orei 10.00, pentru protestul autorizat până la ora 13.00.

Este a patra, dar şi ultima zi de proteste a sindicaliştilor de la CFR. Oamenii se tem că, odată cu privatizarea companiei, îşi vor pierde locurile de muncă, deşi, ieri, în şedinţă de Guvern, premierul Victor Ponta a dat asigurări că numărul celor diponibilizaţi nu va fi mare.

Este a doua zi consecutivă, când protestatarii se întâlnesc cu delegaţia FMI.

Reprezentanţii Fondului vor discuta astăzi despre reducerea TVA la pâine, autorităţile din România trebuind să convingă că această reducere nu va prejudicia bugetul de stat.

Alte subiecte aflate pe agenda de discuţii sunt politicile fiscale.

În urmă cu două zile, Victor Ponta a declarat că Guvernul va efectua la sfârşitul lunii iulie prima rectificare bugetară din acest an, prin care se speră că vor fi asigurate fonduri care să facă posibilă reducerea TVA la pâine

El a precizat însă că reducerea TVA la pâine, anunţată iniţial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevăzută să fie efectuată la 30 iulie, ci „probabil 1 septembrie, dacă totul este foarte bine”.

Premierul a explicat totodată că este necesar să existe şi o opinie favorabilă din partea FMI.

În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată 250 milioane lei. Fondul Monetar Internaţional a trasnmis Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

El arăta că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul şi că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un document al Ministerului Finanţelor redactat în primăvara acestui an arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, preciza însă atunci că TVA va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, deoarece reprezintă un angajament politic al USL, şi că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este un document intern, dar că sursele de compensare pot fi totuşi asigurate printr-o „îmbunătăţire a colectării”.

Citiţi şi

EXPLICAŢIILE SPECIALIŞTILOR. De ce reducerea TVA la pâine nu ar scădea preţul la raft

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri