Nu renunță la gazoductul rușilor. Viktor Orban cere UE să ofere o alternativă viabilă la South Stream

Data publicării:
gazoducte

Săptămâna trecută, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger cerea ca proiectul South Stream să fie suspendat până când acesta va fi adus în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Premierul ungar Viktor Orban a anunţat, în timpul unei vizite la Belgrad, că țara sa va continua lucrările.

Ungaria va construi conducta South Stream deoarece consideră că acest proiect contribuie la îmbunătăţirea securităţii aprovizionării cu energie. Nu putem permite ca Ungaria să devină dependentă de situaţia din Ucraina. Suntem alături de Ucraina, îi sprijinim, dar în acelaşi timp avem datoria de a asigura energia necesară Ungariei”, a spus Viktor Orban.

Liderul de la Budapesta lansează şi o provocare pentru cei care cer țării sale să renunţe la construcţia gazoductului: „Cei care nu doresc ca noi să construim gazoductul ar trebui să ne ofere alternative pentru furnizarea de energie. Avem nevoie de energie, nu putem trăi fără acest proiect”.

Proiectul ruso-italian South Stream, al cărui şantier a fost lansat oficial în decembrie 2012, va lega Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest, via Serbia, Ungaria şi Slovenia. Dacă va fi finalizat, gazoductul va transporta anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Europa via Marea Neagră. El ocoleşte Ucraina, ţară cu care Rusia are şi a avut numeroase conflicte legate de tarife, ce au dus la întreruperi temporare în livrările către ţările din Uniunea Europeană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri