Proteste ale sindicaliștilor, la Guvern. ROMIL: Un grup de lucru va elabora OUG pentru eliminarea discriminărilor din pensiile militare

Data actualizării: Data publicării:
pensii militari
Foto: Shutterstock

Preşedintele Asociaţiei ROMIL, colonelul în retragere Tudor Marian, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu premierul Marcel Ciolacu, vineri, la Guvern, s-a convenit crearea unui de grup de lucru comun care să elaboreze un proiect de ordonanţă de urgenţă cu scopul de readuce Legea 223/2015 la forma iniţială şi a înlătura, astfel, discriminările din sistemul pensiilor militare, transmite Agerpres. Mai multe organizații socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi a altor structuri confederale organizează, vineri, o nouă acţiune de protest în faţa Guvernului.

Tudor Marian, care este şi preşedinte în exerciţiu al structurilor asociative din întreg sistemul de apărare şi securitate, a participat la întâlnirea de la Palatul Victoria înainte de începerea mitingului de protest care se desfăşoară, vineri, începând cu ora 13:00, în Piaţa Victoriei.

„Astăzi, am participat la o întâlnire cu domnul prim-ministru, la invitaţia dânsului, cu un grup de opt colegi de-ai noştri, din întregul sistem, pentru a lămuri anumite probleme pe care noi le-am lansat de multă vreme şi care priveau, în special, neîndeplinirea sarcinilor pe care le avea Guvernul privind înlăturarea inechităţilor şi discriminărilor din sistemul pensiilor militare. (...)

Un grup de specialişti din toate structurile noastre asociative, luni, la ora 12:00, împreună cu specialiştii din cadrul Guvernului, vor stabili un proiect de ordonanţă de urgenţă care va încerca să elimine toate problemele legate de cele trei renumite ordonanţe - 57, 59 şi 114, care au ciuntit în mod nejustificat Legea 223 privind pensiile militare de stat, urmând ca acest proiect de ordonanţă să facă în aşa fel încât aceste ordonanţe să fie abrogate, iar Legea 223 să-şi intre în drepturile depline.

În principal, proiectul de ordonanţă urmează să prevadă eliminarea prevederilor ordonanţelor 57, 59 şi 114, respectiv revenirea la forma iniţială a Legii 223, care prevede actualizarea soldelor, funcţiilor, de grad şi tot ce mai e, şi punerea pensiilor în drepturile depline”, a mai declarat Tudor Marian.

Totodată, acesta a precizat că premierul le-a prezentat un punct de vedere care va fi înaintat Curţii Constituţionale pe data de 3 decembrie.

„Domnul prim-ministru ne-a prezentat un punct de vedere al Guvernului, care va fi înaintat, pe data de 3 decembrie, Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să se pronunţe în ideea în care Avocatul Poporului a declarat neconstituţional proiectul de lege sau Legea 559/2024, urmând ca pe 18 decembrie să se elaboreze un proiect de ordonanţă de urgenţă ca să lămurească problemele în funcţie de decizia Curţii Constituţionale. Am ajuns la un consens”, a explicat Tudor Marian.

El s-a declarat nemulţumit de faptul că din luna martie şi până acum nu s-a reuşit rezolvarea „acestor inechităţi”.

„Cu toate că noi, toţi de aici, şi colegii noştri care se adună în piaţă, acolo, am făcut mii de propuneri de eliminare a tuturor problemelor legate de menţinerea unei discriminări”, a afirmat Tudor Marian.

Preşedintele Asociaţiei ROMIL a precizat că protestele ar putea continua şi după cel de vineri.

„Depinde de guvernanţi, dacă guvernanţii nu se ţin de cuvânt (...) Acum să vedem - pe noi ne interesează dacă sunt puse în aplicare aceste ordonanţe. Pentru că omul numai atunci este convins că Guvernul şi-a îndeplinit misiunea, atunci când vine ceva în buzunar”, a adăugat Tudor Marian.

A fost întrebat şi dacă are încredere că „actorii politici” cu care au negociat vor fi aceeaşi şi pe mai departe.

„Noi sperăm ca toţi, fiecare dintre noi, să înţeleagă că trebuie să voteze cu cine trebuie să voteze, adică cu cei în care trebuie să avem încredere şi care se ţin de cuvânt. Nu mai depinde de noi acum. Eu cred că, totuşi, după aceste mişcări ale noastre, de atât timp, să înţeleagă, indiferent cine vine în Parlament sau la putere, să înţeleagă că nu glumesc cu noi pentru că noi nu mai avem nimic de pierdut, decât să ne câştigăm drepturile pierdute”, a răspuns Tudor Marian.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, vineri, o nouă acţiune de protest în faţa Guvernului, alături de ceferişti, militari, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi a altor structuri confederale.

Potrivit organizatorilor, mitingul va avea loc între orele 13:00 – 16:00 şi reprezintă o continuare a celor două proteste care au fost organizate în data de 26 septembrie la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv pe 25 octombrie la Guvern, la care au participat peste 30.000 de persoane, nemulţumite de condiţiile de muncă, de salarizare şi de pensionare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri