Scad dobânzile pentru economii

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-16

Pentru 10.000 de lei depuşi la bancă timp de un an, românii câştigă o dobândă cuprinsă între 1,5 % la CEC şi 2,75 % la Marfin Bank. În bani, asta înseamnă între 150 şi 275 de lei. Dar românul care a economisit nu pleacă acasă cu toţi aceşti bani. Din total se scade impozitul pe profit, reţinut de stat, şi comisioanele de administrare percepute de bancă.

Vestea proastă este că dobânzile pentru economii vor continua să scadă. ING a anunţat deja că reduce dobânda depozitelor de la 1,5 la 1 % pe an, din aprilie.

„ROBOR este la minim istoric. Atâta timp cât pe piaţă ROBOR va fi în scădere, dobânzile la depozite şi la credite vor fi în scădere. Nu toate băncile reduc dobânzile, este în funcţie de ce nevoie de lichiditate are banca respectivă”, a precizat analistul financiar Irina Chițu.

În aceste condiţii, analiştii financiari se aşteaptă la o creştere a consumului. Cei care pun deoparte sume mici nu sunt încurajaţi să le depună la bancă, pentru că nu câştigă nimic. O vor face doar cei care vor să-şi ştie economiile în siguranţă.

Oamenii care au trecut prin criza financiară şi ştiu că a lăsat urme, în continuare economisesc, chiar dacă depozitele nu mai aduc niciun câştig. Dimpotrivă, la un moment dat, dacă nu eşti atent, sunt bănci care au comisioanele de administrare cont curent şi de retragere atât de mari încât de fapt nici nu mai retragi câţi bani ai depus”, a declarat Irina Chițu.

Vestea bună este că dobânzile sunt mici şi la credite. Românii se împrumută acum la costuri de circa 5 % pe an, dacă îşi cumpără o locuinţă, similare, practic, celor din programul Prima Casă. Împrumuturile în moneda naţională au crescut cu aproape 20 % la finalului anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri