Slovacia se alătură Poloniei și Ungariei și suspendă importurile de cereale din Ucraina. CE: Măsura nu este acceptabilă

Data publicării:
O persoană ia în palmă grâne dintr-un sac.
Slovacia a decis să suspende importurile de cereale din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Slovacia a decis să suspende temporar importurile de cereale şi de alte produse din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, care adoptă o poziție similară cu cele ale Poloniei și Ungariei. Comisia Europeană avertizează însă că aceste măsuri unilaterale nu sunt acceptabile și promite că statele UE afectate de importul de cereale ucrainene vor primi noi ajutoare, informează Agerpres.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp "coridoarele solidarităţii".

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

"Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental", a subliniat ministerul.

În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer.

De asemenea, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.

Comisia Europeană promite ajutoare țărilor UE afectate 

Decizia unilaterală de a interzice importurile de cereale ucrainene "nu este acceptabilă", a transmis luni Comisia Europeană, care a spus că "a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri", mai ales fundamentele lor juridice.

"Este important de subliniat că politica comercială ţine de competenţa exclusivă a UE şi că acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile", a insistat purtătoarea de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.

"În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm şi să aliniem deciziile în interiorul UE", a adăugat ea.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a propus să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe fermierii afectați de criza cerealelor ieftine ucrainene din Polonia, România şi Bulgaria.

La sfârşitul lui martie însă, cinci state (Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) au cerut ajutoare suplimentare "pentru susţinerea producătorilor agricoli care au suferit pierderi".

"Avem în vedere un al doilea pachet (de ajutoare), este în discuţie", a dat asigurări Miriam Garcia Ferrer, afirmând că Bruxellesul "ia în considerare impactul (...) asupra ţărilor din prima linie".

Polonia, Ungaria, Slovacia interzic importurile, Bulgaria ia acest lucru în calcul

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări.

Hotărârea a venit după ce vineri au avut loc discuții în format de videoconferință între miniștrii Agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, în cadrul căreia se luase hotărârea de a se acționa unitar în privința cerealelor din Ucraina.

Bulgaria a anunțat duminică că ia în calcul, la rândul ei, interzicerea importului de cereale ucrainene.

Într-un interviu la Digi24 privind criza cerealelor din Ucraina, ministrul Agriculturii Petre Daea a atras atenția că trebuie găsite soluții care să nu pună țara în situația unei măsuri de infringement din partea Comisiei Europene.

"Trebuie să vedem lucrurile în contextul general și să luăm decizii care să nu prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement. (...) Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală. Pe logica interesului, trebuie să căutăm soluții juridice posibile care să ne dea succes diplomatic și legislativ", a spus Petre Daea.

Ministrul are programate miercuri discuții cu omologul său ucrainean despre criza cerealelor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri