Statul nu va vedea mai mulţi bani pentru gazele şi petrolul extrase din România

Data publicării:
Sonde petroliere petrol titei GettyImages septembrie 2015-1

Actualul nivel de redevenţe nu va fi schimbat, spun reprezentanţii companiilor petroliere, chiar dacă ar fi trebuit modificat încă de anul trecut. Va rămâne cel mult 13,5% din valoarea resurselor, în funcţie de dimensiunea zăcământului.

Artur Stratan, preşedinte la Asociaţia Companiilor Petroliere: „Nu va exista o mărire fizică, o mărire nominală a acestor procente de redevenţă. Se pare că vor rămâne cele vechi. Dar statul propune impozitarea adiţională a profiturilor industriei petroliere, cu un aşa-zis impozit petrolier”.

După ultima întâlnire cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentanţii Guvernului s-au ferit să spună dacă statul a renunţat la creşterea acestor taxe.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: O să vedeţi proiectul de lege când o să-l postăm pe site-ul ministerului în următoarele zile.

Reporter: Vor creşte?

Eugen Teodorovici: În octombrie vreau să fie trimis către Parlament proiectul de lege pentru redevenţe.

Pe site-ul Ministerului de Finanţe proiectul nu a fost publicat nici acum. Reprezentanţii companiilor petroliere spun că anul viitor abia se încheie un studiu cerut de Guvern privind cotaţiile internaţionale la care se va raporta România când va stabili nivelul redevenţelor: fie ne vom lua după cotaţia Ural, stabilită pentru petrolul rusesc, fie după cea Brent, stabilită la bursa din Londra.

Artur Stratan: Statul trebuie să înţeleagă acest lucru: că România nu are nevoie de un nivel de fiscalitate ridicat pentru a atrage mai multe încasări la bugetul de stat.

În plus, deşi statul spune că vrea să atragă mai multe investiţii în exploatarea resurselor naturale, ultima rundă de licitaţii pentru zonele bogate în zăcăminte a fost organizată acum cinci ani. Amânarea legii redevenţelor face ca noua rundă de licitaţie să nu poată fi organizată nici anul viitor. La asta se adaugă faptul că de la primele explorări la extragerea cantităţilor de ţiţei şi gaze din zăcăminte trec peste zece ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri