Traian Băsescu, noi acuzații la adresa BNR: Florin Georgescu a vândut valută la solicitarea premierului

Data publicării:
florin georgescu - resized - MFAX

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR   FOTO: MEDIAFAX

Preşedintele Traian Băsescu insistă să acuze Banca Naţională că s-a aflat în spatele „electoratei”, măsura prin care Guvernul vrea să taie la jumătate ratele românilor cu venituri mici.

Șeful statului a mai spus, la un post de televiziune, că nu şi-ar dori să se repete situaţia în care premierul să-i dea telefon prim-viceguvernatorului Florin Georgescu pentru a-i spune să vândă lei sau euro în piaţă. Preşedintele susţine că prim-viceguvernatorul, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta I, a fost unul din artizanii „electoratei” şi a precizat că nu doreşte ca Banca Naţională să ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului.

„Sigur, artizanul a fost Florin Georgescu, dar reacția mea nu a fost atât la acest tip de măsură, pe care o resping. Reacția mea a fost să observ această goană a lui Ponta de a subordona tot. Nu vreau ca BNR să ajungă la cheremul guvernului, a fost criza grea în România în 2010 și nimeni nu și-a permis să spună niciodată BNR ce are de făcut”, a explicat Traian Băsescu.

Declaraţia şefului statului vine după ce, la mijlocul săptămânii trecute, Banca Naţională a anunţat că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Banca Naţională susţine că doar a fost consultată în legătură cu acest proiect.

Traian Băsescu a insistat că se teme ca BNR să nu fie subordonată Guvernului.

„Aceasta este teama mea. Se poate întâmpla o dată, dar nu aș vrea să se întâmple și a doua oară, și a treia oară: să dea telefon premierul de la Palatul Victoria prim-viceguvernatorului, să spună astăzi bagați niște lei pe piață, că am nevoie de inflație că-mi fac bilanțul, și mâine scoateți-i. Astăzi băgați niște euro pe piață, că vreau să fie criză de lichiditate în lei. Deci nu vreau să ajungem la acest lucru”, a subliniat președintele la B1 TV.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri