Constructorii Centurii Comarnic au garanții de la ”credit doar cu buletinul”

Data publicării:
aglomeratie dn1

Cele trei firme care au câștigat licitația pentru centura Comarnic nu au putut prezenta o scrisoare de garanție emisă de o bancă pentru proiect.

Firmele, nume obscure în domeniu, provenind din Italia, au adus în schimb garanții bancare din partea unui IFN (Instituții Financiare Nebancare), contrar legii. Pentru acest motiv contractul lor ar putea fi reziliat, spun oficiali ai Companiei de Drumuri.

Legislația spune că firmele câștigătoare ale unui contract trebuie să aducă o scrisoare de garanție de bună execuție în valoare de 10% din lucrări. În cazul de față ar fi vorba de 1,7 milioane lei cum acest contract are valoare de 17,04 milioane lei.

Incapacitatea firmelor de a găsi banii nu miră. În decembrie 2017 Digi24.ro a explicat că aceste trei firme au însumat o cifră de afaceri mult sub valoarea contractului câștigat.

Situația este similară cu cea de la Pasajul Domnești unde constructorii au adus inițial o garanție de bună execuție tot din partea unui IFN. ”Și atunci și acum termenele au fost depășite iar situațiile sunt similare. Dăm dovadă de clemență însă nu mai putem aștepta mult”, spune Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Firmele care au câștigat la finele anului trecut contractul sunt Next Level Europe SRL, Eurostrade Srl și Groma Societa di Ingegneria. Valoarea contractului este de 17,04 milioane lei, fără TVA, și are o durată de 31 luni (3 luni perioada de proiectare, 4 luni durata de execuție și 24 luni perioada de notificare a defecțiunilor). Viteza de proiectare a ocolitoarei este de cel puțin 50 de kilometri la oră, a solicitat compania de drumuri.

Compania Next Level Europe a avut anul trecut o cifră de afaceri de 0,5 mil. lei şi a fost înfiinţată în 2015, având anul trecut un număr mediu de 18 angajaţi. Acţionari sunt italienii Andrea şi Francesco Palla. Compania are sediul la etajul al doilea într-un bloc din sectorul 3, pe strada Brăilița. Potrivit declarațiilor făcute în cadrul licitației, publicate pe situl e-licitatie.ro, Eurostrade SRL este o firmă din Sicilia, localitatea Grammichele. Cifra de afaceri a acesteia este deasemenea modestă, respectiv până în 500.000 de euro.

A treia societate, Groma Societa, este o firmă mică italiană de proiectare, cu până în 10 angajați înființată in 2014.

Pe toată lungimea autostrăzii Comarnic Brașov CNAIR mai are semnat un singur contract pentru câțiva kilometri de autostradă între Râșnov și Cristian. Ordinul de începere a lucrărilor nu a fost emis de către companie, în pofida perioadei considerabile scurse de la semnarea contractului de proiectare și execuție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri