200 de infracțiuni de terorism. Un fost comandant paramilitar din Irlanda de Nord a pledat vinovat

Data publicării:
voc_terror_ni_1_pic_ira_mural_rat_pack

Un fost comandant al forțelor paramilitare pro-britanice – devenit informator al poliției – a pledat vinovat pentru 200 de infracțiuni de terorism, inclusiv 5 crime.

Gary Haggarty, fost șef al unei unității paramilitare din cadrul Forțelor Voluntare Ulster (FVU) din Belfast, a admis o serie covârșitoare de infracțiuni, ca parte a unei înțelegeri cu autoritățile din Irlanda de Nord pentru furnizarea de informații despre camarazii săi, relatează The Guardian.

Pe lângă cele 5 crime recunoscute, bărbatul de 45 de ani, care se află sub custodia poliției, a admis, în fața judecătorilor din Belfast, și alte 5 tentative de crimă, având ca ținte inclusiv polițiști, 23 de infracțiuni de complicitate la crimă, conducerea unor operațiuni de terorism și apartenența la o organizație interzisă.

Haggarty a fost anchetat de peste o mie de ori de către detectivi într-unul dintre cele mai mari și mai complexe cazuri cu care s-a confruntat vreodată Irlanda de Nord.

Lista infracțiunilor se întinde pe o durată de timp de 16 ani, din 1991 și până în 2007, și include uciderea lui John Harbins, Sean McParland, Gary Convie, Eamon Fox și Sean McDermott.

Este așteptat că fost comandant paramilitar să primească o pedeaspă mică în schimbul cooperării cu autoritățile. Mai mult, ar putea fi chiar eliberat, având în vedere că se află deja de trei ani în custodia poliției.

Sentința va fi pronunțată până la finalul acestui an.

UVF a ucis mai mult de 540 de oameni în trei decenii de conflict cu nationalistii pro-irlandezi.

Organizațiile paramilitare importante care doresc Irlanda de Nord în afara Regatului Unit au fost ținute sub presiune de ani de zile pentru a le determina sa renunțe la arme, după decizia IRA din 2005 de depunere a armamentului.

Peste 3.600 de oameni au fost uciși în violențele de la sfârșitul anilor 1960 și până la acordul de pace din 1998.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri