A doua noapte de proteste violente în Franța după uciderea unui tânăr de 17 ani. Macron spune că fapta polițiștilor este „de neiertat”

Data actualizării: Data publicării:
Salvă de artificii lovește un grup de jandarmi francezi echipați cu scuturi și căști
Polițiștii francezi au fost atacați cu artificii de protestatari. Foto: Profimedia Images

Tensiunile sociale rămân ridicate în Franța la o zi după ce un adolescent de 17 ani a fost ucis de polițiști la volanul unei mașini pentru că nu s-a oprit la semnal. Protestatarii furioși s-au confruntat pentru a doua noapte consecutiv cu forțele de ordine, la puțin timp după ce președintele Emmanuel Macron a făcut primele declarații pe acest subiect, calificând uciderea tânărului drept o faptă „de neiertat”.

A fost a doua noapte de violențe în suburbia pariziană Nanterre, acolo unde autoritățile au accentuat prezența forțelor de ordine tocmai pentru a preveni noi episoade de violențe și distrugeri.

Protestele au continuat și în alte orașe franceze, la fel ca în noaptea precedentă. Protestatarii au dat din nou foc mașinilor și au tras cu artificii în direcția polițiștilor și jandarmilor.

Moartea tânărului de 17 ani, marți, în timpul unor verificări în trafic a provocat un val de indignare, furie și tristețe printre francezi. Fotbalistul francez Kylian Mbappe a scris pe Twitter, cu privire la tragedie: „Sufăr pentru Franța mea”.

Mama adolescentului, al cărui nume de familie nu a fost făcut public, a cerut un marș tăcut, joi, în onoarea lui, în zona în care a fost ucis, în timp ce activiștii francezi și-au reînnoit solicitările pentru soluții la ceea ce numesc un „abuz sistemic al polițiștilor”.

Folosirea mortală a armelor de foc este mult mai puțin frecventă în Franța decât în țări precum SUA, de exemplu, însă incidentul tragic de marți a dezlănțuit o furie care fusese înăbușită de multă vreme.

În suburbii și orășele precum Nanterre, acolo unde localnicii se confruntă cu sărăcie și discriminare și senzația este că abuzurile poliției nu sunt pedepsite suficient, furia a fost cu atât mai accentuată.

Mai mulți oameni au murit sau au fost răniți în urmă episoadelor de brutalitate a poliției în ultimii ani, fapt ce a dus la solicitări tot mai multe pentru responsabilizarea forțelor de ordine.

Oficialii se distanțează de acțiunile polițiștilor

Oficialii din guvern au condamnat uciderea tânărului și au încercat să se distanțeze în orice fel de acțiunile ofițerilor de poliție. Inclusiv președintele Macron a făcut afirmații menite să-l îndepărteze de orice culpă.

„Nimic nu justifică moartea unui om tânăr”, a declarat Macron, miercuri, calificând incidentul tragic drept „inexplicabil și de neiertat”.

Într-un discurs în fața Parlamentului, de miercuri, prim-ministra Elisabeth Borne a vorbit și ea de „imaginile șocante difuzate ieri, o intervenție care în mod clar nu respectă regulile forțelor noastre de poliție”.

Macron a făcut un apel la calm și a cerut respect pentru familia tânărului ucis. Întrebat cu privire la abuzurile poliției, președintele francez a spus că sistemul de justiție trebuie lăsat să-și facă treaba.

În același timp, ministrul de interne, Gerald Darmanin, a spus că 1.200 de polițiști au fost desfășurați peste noapte și că alți 2.000 vor fi la lucru în regiunea Paris și în jurul altor orașe, miercuri, pentru a „păstra ordinea”.

Celulă de criză la Paris

Emmanuel Macron a convocat, joi dimineaţă, o celulă interministerială de criză în urma unei noi nopţi de violenţe, ca reacţie la moartea unui adolescent ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, a anunţat preşedinţia franceză. 

În total, 150 de persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi şi mai multe clădiri publice au fost „incendiate sau atacate”, anunţase anterior ministrul de interne.

Situaţia a început să devină tensionată după ora locală 23:00 la Nanterre, la aproximativ 15 km vest de Paris, în departamentul Hauts-de-Seine, unde adolescentul a fost împuşcat mortal, marţi.

Mai multe maşini şi coşuri de gunoi au fost incendiate şi bariere au fost amplasate pe şosea. Cuvintele „Justiţie pentru Nahel” şi „Poliţia ucide” au fost inscripţionate cu spray pe faţada unei clădiri. 

Confruntările cu poliţia au avut loc în jurul orei 01:00 într-un cartier din oraş, care fusese deja scena unor confruntări între locuitori şi poliţie în ziua precedentă. Au fost trase gaze lacrimogene ca răspuns la aruncarea de pavele. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri