Video „Acesta nu sunt eu”. Ce se ascunde în spatele căsătoriilor de conveniență din Turcia

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
KADER GULSEN
A fost nevoie de ani de zile pentru ca regizoarea Kader Gülsen să câștige încrederea bărbaților pentru a putea face filmul „Acesta nu sunt eu” Foto: captură video Digi24

Homosexualitatea nu este chiar interzisă în Turcia, dar homofobia e larg răspândită și membrii comunității LGBTQ sunt prea puțin protejați. Deloc surprinzător, având în vedere că autoritățile religioase consideră homosexualitatea ceva imoral. De aici, căsătoriile de conveniență ale unor bărbați gay cu femei, ca să ascundă adevărul. Într-un nou film, Mustafa vorbește despre durerea de a avea un partener care este căsătorit cu altcineva. Numele peliculei este unul relevant: „Acesta nu sunt eu”. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

 

Mustafa locuiește în Tarlabasi, un cartier sărac din Istanbul. S-a mutat aici din Antalya cu ani în urmă. A fost atras de anonimat și de faptul că aici trăiesc multe minorități, inclusiv homosexuali și persoane transsexuale.

Mustafa spune că familia lui știe că este homosexual, dar ignoră acest lucru. El spune că poate trăi liber în Tarlabasi și că nu datorează nimănui nicio explicație. Vecinul său îl acceptă așa cum este.

„Soția lui habar nu are”

Mustafa s-a mutat la Istanbul pentru a fi cu partenerul său, Mehmet. Dar pentru amândoi, relația a presupus o viață de minciună și frustrare.

„Mehmet a crescut într-o familie foarte autoritară. A fost obligat să se căsătorească cu o femeie pe care nu o iubea. Asta pentru a se asigura că va avea urmași”, spune Mustafa despre partenerul său, Mehmet.

Și soția lui Mehmet?

„Soția lui habar nu are, așa că nu are o atitudine deosebită. Ca și Mehmet, este o persoană introvertită. Nu se poate deschide în fața celor din jurul ei”, explică Mustafa.

O dezbatere aprinsă pe un subiect tabu

Un film despre Mustafa și Mehmet a avut premiera la Festivalul de la Istanbul. Realizat de regizorii Gülsen și Kaçak, a declanșat o dezbatere aprinsă despre un subiect tabu în Turcia. Este vorba despre bărbați gay care se căsătoresc cu femei doar de dragul aparențelor. Din exterior, ei par să ducă ceea ce societatea consideră o viață normală. În film, Mustafa și Mehmet sunt foarte deschiși în legătură cu relația lor.

„L-am cunoscut pe Mustafa acum 15 ani. Wow, a trecut mult timp. Niciun apropiat nu știe adevărul. Doar Mustafa. Mustafa este adevărata mea familie”, mărturisește Mehmet.

Deși Istanbul rămâne un oraș liberal după standardele turcești, societatea devine din ce în ce mai conservatoare și mai religioasă. Mustafa cunoaște mulți homosexuali care nu îndrăznesc să-și părăsească soțiile. Se tem să nu fie renegați de familiile lor și chiar de acte de violență.

„Familia și societatea îi forțează pe bărbați să ducă o viață ascunsă și să își țină homosexualitatea secretă. Se tem de reacții, de consecințe grave”, explică Mustafa.

Istanbulul este totuși ofertant pentru comunitatea LGBTQ și are numeroase cluburi. Mustafa vine adesea aici cu prietenii săi. Este un loc în care se simte ferit de ostilitatea societății.

Copiii sunt nefericiți, soțiile la fel

A fost nevoie de ani de zile pentru ca regizoarea Kader Gülsen să câștige încrederea bărbaților pentru a putea face filmul. Ea crede că viețile lor ascunse pot provoca traume și probleme psihologice.

„Copiii sunt nefericiți, soțiile la fel. Ele nu știu nimic despre viețile paralele ale soților lor. Se gândesc, poate, că sunt înșelate, dar nu cu alți bărbați. Căsniciile lor sunt în criză, dar soțiile nu știu că și ele sunt victime”, spune regizoarea Kader Gülsen.

Mustafa s-a simțit eliberat după premiera filmului. Mehmet a făcut și el progrese.

„Ultima dată am auzit că vrea să divorțeze. Până acum a ezitat mereu, din cauza copiilor”, spune Mustafa despre partenerul său, Mehmet.

Mustafa speră că în curând nu vor mai exista bariere care să îi împiedice să trăiască împreună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri