Administrația Biden, despre riscul ca SUA să intre în incapacitate de plată: Este haosul pe care și-l dorește China

Data publicării:
Shalanda Young, şefa operaţiunilor bugetare de la Casa Albă, vorbește în cadrul unei audieri în senatul american la Wahsington pe 15 martie 2023.
Shalanda Young, şefa operaţiunilor bugetare de la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Lupta politică dintre administrația Biden și opoziția republicană privind plafonul datoriei publice, care se poate sfârși cu intrarea SUA în incapacitate de plată, face jocul Chinei, care se bucură să vadă acest "haos", a avertizat şefa operaţiunilor bugetare de la Casa Albă, Shalanda Young.

"Lor le place. Le place haosul în sistemul american. Le place să vadă că nu ne putem îndeplini sarcinile noastre cele mai elementare", a spus aceasta în cursul briefingului zilnic de la Casa Albă, informează Agerpres.

Shalanda Young a adăugat că această problemă a datoriei americane se reflectă asupra felului în care sistemul american este văzut la nivel global.

"Ce funcţionează în lume? Mai funcţionează democraţia? Sau modelul chinez funcţionează?", a spus ea.

Administraţia Biden şi opoziţia parlamentară republicană sunt angajate într-o dispută în privinţa plafonului datoriei publice. În lipsa unui acord până la 1 iunie, SUA ar putea intra în incapacitate de plată.

Congresul american trebuie să voteze în mod regulat ridicarea acestui plafon al datoriei publice. Preşedintele Joe Biden le cere republicanilor să facă acest lucru necondiţionat, dar opoziţia cere în schimb reduceri ale cheltuielilor publice.

Directorul serviciilor secrete americane, Avril Haines, a estimat joi în faţa unei comisii a Senatului că China, dar şi Rusia vor "profita" de un cataclism financiar în Statele Unite pentru a afirma că prima putere mondială "nu este capabilă să funcţioneze ca o democraţie".

O incapacitate de plată ar genera, indiferent de durata sa, "incertitudine internaţională cu privire la valoarea dolarului şi la instituţiile americane", creând astfel "volatilitate" pe pieţele legate de moneda americană, a avertizat ea.

Casa Albă a publicat deja miercuri un scenariu foarte sumbru în cazul unui default al datoriei publice americane - ceea ce nu s-a întâmplat până acum - prevăzând o prăbuşire cu 45% a burselor, o recesiune de proporţii istorice şi o explozie a şomajului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri