Live Text Alegeri în SUA. Joe Biden spune că va face „tot ce e nevoie” pentru a câștiga Georgia. Nancy Pelosi s-ar putea retrage

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden vorbește de la Casa Albă
Președintele Joe Biden face primele declarații publice după ce au apărut primele rezultate ale alegerilor intermediare din SUA. Foto: Profimedia Images
Din articol
Liz Cheney: „O victorie clară a echipei celor normali” și o respingere a lui Donald Trump Joe Biden anunță că va face „tot ce e nevoie” pentru a-l ajuta pe Raphael Warnock să câștige în Georgia Democrații își vor alege conducerea grupului de la Cameră în 30 noiembrie. Nancy Pelosi s-ar putea retrage Joe Biden se pregătește să-și anunțe oficial candidatura pentru 2024 Un ales local din Pennsylvania a câștigat alegerile deși este mort Controlul Senatului ar putea depinde de două state cu conspiraționiști care neagă rezultatul alegerilor din 2020 Biden: „Relațiile lui Musk cu alte țări merită să fie investigate” Biden se declară „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană Cursă strânsă pentru Senat Joe Biden vorbește de la Casa Albă Secretarul de stat din Georgia a confirmat că va exista un tur doi la cursa pentru Senat Strategia riscantă a democraţilor de a-i ajuta pe republicanii extremişti în alegerile preliminare pare să aibă succes Republicanii păstrează mandatul de senator din Wisconsin Candidații lui Trump în cursele strânse nu au avut prea mult succes Medicul celebritate Mehmet Oz l-a sunat pe contracandidatul său și și-a recunoscut înfrângerea Schimbări în comportamentul electoral în epoca post-Trump Majoritatea în Senat ar putea să fie decisă, din nou, de un al doilea tur al cursei din Georgia Trump acuză fraudarea alegerilor Republicani aleși, care nu recunosc alegerile din 2020 Prezență la vot: aproape 50% (preliminar) Kremlin: Alegerile din SUA „nu pot schimba nimic esențial. Relațiile sunt și vor rămâne proaste” Victorii în premieră ale unor politicieni aparținând unor minorități sexuale, etnice sau rasiale Egalitate la Senat: 48 la 48 Senat: Democrați, 48 - republicani, 47 S-au închis urnele Democraţii îşi menţin locul de guvernator al statului New York (primele rezultate) Trump a votat pentru Ron DeSantis Mai mult de jumătate dintre candidații republicani sunt conspiraționiști care neagă rezultatul alegerilor din 2020 Șapte incendii au izbucnit în statul Mississippi în noaptea dinaintea alegerilor Majoritatea este posibil să fie din nou la limită în Senat. Alegerile din șase state sunt competitive Donald Trump a votat în Florida și prezice o „noapte extraordinară” pentru republicani S-au deschis urnele de vot Pentru ce ies americanii la vot Biden: „Suntem într-un punct de cotitură”

Americanii au votat, marți, în alegerile intermediare pentru Congresul Statelor Unite. În cadrul scrutinului se decid majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat pentru următorii doi ani care au mai rămas din mandatul președintelui Joe Biden. În joc sunt toate cele 435 de mandate de la Cameră și 35 din cele 100 de la Senat.  Votul s-a terminat pe tot cuprinsul țării. Numărătoarea este în toi și au apărut deja rezultate parțiale în mai multe state. Așteptările Partidului Republican, dat în sondaje drept câștigător detașat, nu s-au concretizat. Donald Trump, care a fost locomotiva electorală a republicanilor, nu a reușit să mobilizeze electoratul de dreapta așa cum se aștepta. În plus, dorința sa de a candida din nou pentru Casa Albă este încurcată de apariția noului star al Republicanilor, Ron DeSantis, guvernatorul din Florida, denumit deja exponent al trumpismului „fără Trump”. De cealaltă parte, Partidul Democrat a reușit să recupereze teren, după ce fostul președinte Barack Obama s-a implicat foarte activ în campanie.

Liz Cheney: „O victorie clară a echipei celor normali” și o respingere a lui Donald Trump

ACTUALIZARE VINERI 07:56 Rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA sunt o „victorie clară pentru echipa celor normali”, a spus joi deputatul republican Liz Cheney. De asemenea, reprezintă „o respingere reală a toxicității și a urii, a vitriolului și a lui Donald Trump”, a adăugat ea.
Cheney a vorbit, de asemenea, despre trecerea liniilor de partid și colaborarea cu democrații.

„Avem absolut dezacorduri politice, dar recunoaștem că este ceva mult mai important în joc și că trebuie să ne unim și să sprijinim principiile democratice fundamentale, să susținem statul de drept”, a mai spus ea.

Joe Biden anunță că va face „tot ce e nevoie” pentru a-l ajuta pe Raphael Warnock să câștige în Georgia

ACTUALIZARE 20:15 Directoarea pentru comunicare a Casei Albe, Kate Bedingfield, a declarat că președintele Joe Biden va face „tot ce este necesar” pentru a-l ajuta pe senatorul democrat Raphael Warnock să câștige în Georgia mandatul esențial pentru majoritatea democrată din Senat.

„Președintele va face tot ce este de ajutor pentru senatorul Warnock, fie că e vorba de a merge în campanie cu el, fie că va fi vorba de strângeri de fonduri, sau orice ar avea nevoie senatorul”, a declarat Bedingfield.

Democrații își vor alege conducerea grupului de la Cameră în 30 noiembrie. Nancy Pelosi s-ar putea retrage

ACTUALIZARE 20:10 Democrații anunță că își vor alege liderul grupului parlamentar de la Camera Reprezentanților în data de 30 noiembrie.

Speculațiile cu privire la viitorul actualei lidere, Nancy Pelosi, abundă în această perioadă, în condițiile în care nu este încă sigur care dintre cele două partide va controla camera inferioară a Congresului.

Interviuri din septembrie cu parlamentarii democrați au arătat că dacă partidul pierdere majoritatea la alegerile intermediare, va exista o presiune uriașă pentru o retragere a lui Nancy Pelosi

Recent, Pelosi a spus că atacul violent împotriva soțul ei a avut un impact asupra felului în care se raportează la viitorul ei politic, însă nu a spus în ce fel a fost influențată decizia sa.

Joe Biden se pregătește să-și anunțe oficial candidatura pentru 2024

ACTUALIZARE 18:35 Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, miercuri, că intenționează să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă și că va lua o decizie finală până la începutul anului viitor, relatează Reuters. Vizibil jovial, președintele american a făcut anunțul după ce a spus că rezultatele alegerilor intermediare de marți sunt „un lucru bun pentru democrație”.

Biden, care va împlini 80 de ani luna aceasta, a fost întrebat în nenumărate rânduri dacă vrea să participe la scrutinul din 2024 pentru a obține al doilea mandat la Casa Albă. Un consilier al președintelui a spus că au început discuțiile de pregătire pentru o campanie în 2024.

„Intenția mea este să candidez din nou, aceasta a fost intenția de la bun început. În final, însă, aceasta va fi o decizie pe care o luăm în familie”, a spus Biden, alăturide soția sa, Jill. Biden a mai spus și că familia lui vrea ca el să candideze, dar că nu se simte grăbit să ia o decizie.

Președintele a mai spus că vva face anunțul fără vreo legătură cu un posibil anunț din partea lui Donald Trump, fosul său rival din 2020 care este, de asemenea, așteptat să facă anunțul în zilele următoare. Întrebat cum ar trebui liderii lumii să vadă acest moment pentru America, în condițiile în care Trump ar putea candida din nou, Biden a spus că trebuie „să ne asigurăm cu Trump nu mai revine la putere”.

„Trebuie să demonstrăm că, prin eforturile Constituției noastre, el nu devine din nou președinte”, a spus Joe Biden. Despre o posibilă competiție între Trump și DeSantis, Biden a spus că „va fi amuzant să-i vedem cum se luptă unul cu celălalt”.

Un ales local din Pennsylvania a câștigat alegerile deși este mort

ACTUALIZARE 14.10 Un reprezentant al statului american Pennsylvania a fost reales în urma alegerilor de marţi din SUA de la mijlocul mandatului, chiar dacă a decedat luna trecută.

Anthony "Tony" DeLuca a murit pe 9 octombrie, la 85 de ani, din cauza unui limfom. Dar era deja prea târziu pentru modificarea buletinelor de vot, aşa încât răposatul a rămas figurând drept candidat democrat în circumscripţia 32 din Pennsylvania.

După numărarea voturilor, acesta a acumulat peste 85% din sufragii, scrie Agerpres, care citează dpa.

Neavând contracandidaţi republicani, singura sa rivală a fost o candidată ecologistă, Queonia Livingston, care a primit doar 14% din voturi.

Autoritatea electorală din districtul Allegheny urmează să stabilească data unui nou scrutin, special pentru ocuparea fotoliului lui DeLuca.

Controlul Senatului ar putea depinde de două state cu conspiraționiști care neagă rezultatul alegerilor din 2020

ACTUALIZARE 11.21 Controlul Senatului SUA ar putea depinde de Nevada și Arizona, două state în care victoriile republicanilor i-ar putea aduce în lumina reflectoarelor pe unii dintre cei mai proeminenți conspiraționiști care neagă rezultatul alegerilor din 2020.

Cele două state din vestul SUA nu au încă rezultatul votului de marți, în timp ce un al treilea mandat deținut în prezent de democrați, din statul Georgia, va fi decis într-un al doilea tur de scrutin, în decembrie, potrivit CNN. Republicanii au nevoie de încă două mandate pentru a obține majoritatea în Senat.

Senatorul democrat din Arizona, Mark Kelly, își menținea avantajul față de republicanul Blake Masters joi dimineață, în timp ce senatorul democrat din Nevada, Catherine Cortez Masto, era în urma republicanului Adam Laxalt.

Biden: „Relațiile lui Musk cu alte țări merită să fie investigate”

ACTUALIZARE 11.15 Legăturile lui Elon Musk cu alte țări „merită să fie investigate”, a declarat miercuri seara președintele american Joe Biden, după ce a fost întrebat dacă miliardarul ar putea reprezenta o amenințare la adresa Statelor Unite.

Biden a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă este de părere că Musk reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi dacă achiziţia Twitter de către acesta, cu ajutorul unui conglomerat din Arabia Saudită, ar trebui să fie investigată de guvernul american, potrivit BBC.

„Credeţi că Elon Musk este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, iar SUA - şi cu mijloacele de care dispuneţi - ar trebui să investigheze preluarea Twitter, comună cu guverne străine, care îi include pe saudiţi?” - a fost întrebarea jurnalistei.

Biden se declară „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană

ACTUALIZARE JOI 07.23 Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană din Congres, după ce a reuşit să contracareze „valul” conservator promis de republicani în alegerile de la jumătatea mandatului.

„Sunt pregătit să lucrez cu opoziţia republicană”, a declarat liderul democrat, menţionând că este deschis tuturor „ideilor bune”. Joe Biden a anunţat că liderii opoziţiei vor fi invitaţi în curând la Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Alegerile legislative de la jumătatea mandatului au reprezentat „o zi bună pentru democraţie”, a spus Biden, a cărui tabără democrată a limitat pierderile, în pofida previziunilor care indicau un avantaj mare al republicanilor în Camera Reprezentanţilor.

„A fost o zi bună, cred, pentru democraţie. Şi cred că a fost o zi bună pentru America”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Cursă strânsă pentru Senat

ACTUALIZARE JOI 07.15  Cursa rămâne strânsă pentru Senat,  unde republicanii au până acum 49 de mandate, iar democrații  - 48. Republicanii mai au nevoie de două mandate pentru a controla și Senatul, după ce la Camera Reprezentanților au obținut o majoritate, cu 209 de mandate față de cele 191 ale democaților.

Joe Biden vorbește de la Casa Albă

ACTUALIZARE 23:27 Președintele Joe Biden ține, în aceste momente, primul său discurs de după închiderea votării în alegerile intermediare.

Președintele american spune că primele rezultate arată că democrații au avut o performanță bună și că „așteptatul val roșu” – o victorie zdrobitoare a republicanilor și la Cameră și la Senat – nu s-a materializat.

„Știu că unii dintre voi au fost un pic deranjați de optimismul meu obsesiv, dar m-am simțit bine de-a lungul întregului proces”.

„Poporul american și-a spus cuvântul și a dovedit din nou că democrația este felul nostru de a fi”, a spus președintele.

Biden s-a lăudat și cu faptul că partidul său a pierdut mai puține mandate decât este așteptat pentru un partid al președintelui în funcție.

El a spus și că va continua să lucreze cu republicanii moderați din Congres pentru a livra rezultate poporului american.

„Sunt pregătit să ajung la compromis cu republicanii, dacă acesta va fi unul cu sens”.

Secretarul de stat din Georgia a confirmat că va exista un tur doi la cursa pentru Senat

ACTUALIZARE 21:23 Cursa dintre democratul Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker va merge în turul doi, după ce niciunul dintre candidați nu a obținut o majoritate absolută a voturilor, a confirmat secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger.

Raphael Warnock se află înaintea lui Walker, conform rezultatelor din primul tur. Turul doi urmează să aibă loc în data de 6 decembrie. Dacă republicanii câștigă în Nevada, dar pierd în Arizona, atunci cursa din Georgia va fi cea decisivă pentru majoritatea din Senat. 

Strategia riscantă a democraţilor de a-i ajuta pe republicanii extremişti în alegerile preliminare pare să aibă succes

ACTUALIZARE 20:59 O strategie riscantă a Partidului Democrat de a cheltui milioane de dolari pentru a-i ajuta pe candidaţii republicani de extremă dreapta să câştige competiţiile interne din partid pentru diferite circumscripții pare să dea rezultate în alegerile intermediare, democraţii învingându-i pe aceştia în câteva curse electorale importante.

Critici din interiorul Partidului Democrat avertizaseră că aceste campanii de publicitate electorală în favoarea unor candidaţi care au preluat acuzaţiile lui Trump de fraudă la alegerile din 2020 ar putea ajuta la alegerea a exact acelor persoane despre care democraţii le spun americanilor că reprezintă un risc serios pentru democraţie.

Însă susţinătorii controversatei strategii au calculat că întărirea acestor candidaţi în defavoarea republicanilor mai moderaţi în alegerile interne îi va face concurenţi mai uşor de învins.

Pariul pare să fi fost câştigător: proiecţiile de miercuri îi dădeau învingători pe toţi cei opt candidaţi democraţi care au beneficiat de această strategie. Aceste rezultate ar putea oferi un tipar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

Totuşi, critici precum fostul reprezentannt democrat Tim Roemer au afirmat că strategia este în ultimă instanţă distructivă, pentru că sacrifică principiile morale ale partidului şi ajută la amplificarea acuzaţiilor false ale lui Trump privind integritatea scrutinului din 2020.

În New Hampshire, senatoarea democrată în funcţie, Maggie Hassan, a câştigat cu uşurinţă un nou mandat, contribuind la şansele partidului său de a păstra controlul în această cameră. Hassan l-a învins pe republicanul Don Bolduc, care fusese ajutat cu 3,1 milioane de dolari de către o organizație democrată de sprijin, Senate Majority PAC, în timpul alegerilor primare ale republicanilor. Bolduc fusese criticat ca fiind prea extremist chiar de către membri din partidul său.

Democraţii şi-au apărat, de asemenea, două locuri în Camera Reprezentanţilor în New Hampshire şi au câştigat unul în Michigan, candidaţii lor obţinând victorii clare în faţa republicanilor care negau rezultatul alegerilor din 2020.

De asemenea, în patru state - Pennsylvania, Michigan, Maryland şi Illinois - candidaţii democraţi pentru funcţia de guvernator au obţinut victorii lejere în faţa celor republicani, după ce au promovat publicitate electorală pentru alegerile primare ale republicanilor din acest an.

Cursa din Michigan pentru Camera Reprezentanţilor, în care, conform proiecţiilor, democrata Hillary Scholten îl va învinge pe republicanul John Gibbs, ar putea avea consecinţe importante, întrucât le-ar permite democraţilor să ia un loc de la republicani şi să contrabalanseze pierderile din alte locuri.

Deşi se previzionează că republicanii vor prelua controlul în Cameră, până acum alegerile nu au produs victoria zdrobitoare pe care aceştia o căutau.

Comitetul Democrat de Campanie pentru Congres şi-a atras critici în această vară când a cheltuit 2,4 milioane de dolari în alegerile primare republicane pentru a-l ajuta pe Gibbs să-l învingă pe Peter Meijer, unul din cei zece republicani din Cameră care au votat pentru destituirea lui Donald Trump în urma asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

Potrivit unui bilanţ alcătuit de Reuters, grupuri democrate au cheltuit cel puţin 51,5 milioane de dolari în alegerile primare republicane din acest an. Însă nu au obţinut întotdeauna rezultatul dorit: în Colorado, Nevada, California şi Virginia, candidaţii pe care i-au susţinut nu au câştigat scrutinul preliminar.

Cea mai mare parte a acestor bani a fost cheltuită în Illinois, unde guvernatorul în funcţie, democratul J.B. Pritzker, şi Asociaţia Guvernatorilor Democraţi au pus la bătaie 34,5 milioane de dolari în primarele republicane pentru a submina un candidat relativ moderat. Pritzker a fost reales cu uşurinţă, marţi.

DGA a promovat, de asemenea, publicitate pentru a amplifica statutul de „negaţionişti ai alegerilor” ai republicanilor conservatori din Maryland şi Michigan care au câştigat preliminarele, dar au pierdut alegerile generale.

„A-i defini pe republicani de timpuriu şi a nu-i lăsa să iasă din căsuţa lor extremistă a fost crucial în înfrângerea «negaţioniştilor alegerilor»”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DGA, David Turner

Republicanii păstrează mandatul de senator din Wisconsin

ACTUALIZARE 19:13 Una dintre cele mai importante curse pentru majoritatea din Senatul american, cea din statul Wisconsin, a fost câștigată de candidatul republican în funcție, în ciuda eforturilor și speranțelor democraților că vor putea să obțină și acest important mandat. 

Victoria în Wisconsin înseamnă pentru republicani că rămân încă în joc pentru o majoritate la Senat, în condițiile în care, după pierderea Pennsylvaniei, vor avea nevoie de victorii în Nevada, Arizona și Georgia, toate cu democrați în funcție. În acest moment, cursa la care ar avea cele mai mari șanse este cea din Nevada. Și în Georgia sunt șanse semnificative ca republicanii să obțină o victorie, însă cursa din acest stat se va încheia, cel mai probabil, în câteva săptămâni, după turul doi. 

Candidații lui Trump în cursele strânse nu au avut prea mult succes

ACTUALIZARE 19:03 Conspiraționiștii care resping rezultatul din 2020 sunt marii pierzători ai alegerilor.

Până acum, republicanii care au aderat la afirmațiile mincinoase ale lui Donald Trump, conform cărora alegerile prezidențiale din 2020 au fost „fraudate” au fost marii pierzători ai serii în aceste alegeri intermediare.

În multe dintre cursele strânse și importante în care au concurat, trumpiștii aleși personal de fostul președinte au pierdut în fața contracandidaților democrați. Un număr important de astfel de indivizi, însă, au câștigat în circumscripții sigure pentru republicani, acolo unde candidații cu litera R lângă nume ar fi câștigat oricine ar fi fost.

Anunțurile de susținere ale fostului președinte Trump nu s-au dovedit a fi prea utile pentru candidații republicani, așa cum anticipau mulți dintre neofasciștii susținuți de fostul președinte.

Medicul celebritate Mehmet Oz l-a sunat pe contracandidatul său și și-a recunoscut înfrângerea

ACTUALIZARE 18:51 Candidatul republican pentru funcția de senator pentru statul Pennsylvania, Mehmet Oz, l-a sunat pe contracandidatul său democrat, John Fetterman, pentru a-și recunoaște înfrângerea în alegeri.

Cursa din Pennsylvania este una dintre cele cruciale pentru controlul majorității la Senat și a fost prima victoria importantă a democraților în aceste alegeri.

După pierderea Pennsylvaniei, republicanii sunt nevoiți să câștige trei curse extrem de dificile în Nevada, Arizona și Georgia pentru a obțien majoritatea.

Schimbări în comportamentul electoral în epoca post-Trump

ACTUALIZARE 18:46 Alegerile intermediare din 2022 arată noile schimbări prin care trece electoratul american în epoca post-Trump.

De această dată, republicanii au reușit să câștige un important segment electoral – femeile albe au votat majoritar cu candidați republicani în alegerile de la Camera Reprezentanților, Senat sau în alegerile locale pentru guvernatori, secretari de stat sau procurori generali.

De asemenea, republicanii au reușit și să obțină un sprijin mai mare în comunitățile latino, care i-au votat în număr mai mare decât au făcut-o în 2020. Acest segment electoral era unul mai degrabă susținător al democraților.

În 2018, sprijinul pentru democrați al bărbaților latino era de 63%. În 2022 el a scăzut sub 55%, conform primelor exit-poll-uri. Când vine vorba de femeile latina, republicanii au reușit să mai câștige teren, însă democrații încă beneficiază de un sprijin de două treimi din acest segment electoral.

Majoritatea în Senat ar putea să fie decisă, din nou, de un al doilea tur al cursei din Georgia

ACTUALIZARE 18:02 Majoritatea din Senatul american ar putea să fie decisă, din nou, de o cursă strânsă într-un al doilea tur de scrutin în Georgia, așa cum s-a întâmplat și în 2020, când candidații democrați Jon Ossoff și Raphael Warnock au sfidat așteptările și au câștigat ambele curse din statul tradițional republican.

De această dată, doar locul lui Warnock este pus la bătaie, în condițiile în care alegerile din 2020 au fost doar pentru un rest de mandat – după ce senatorul pentru Georgia, Johnny Isakson, a demisionat din motive de sănătate, locul său a fost ocupat de Kelly Loeffler, care a fost numită, conform procedurilor, de guvernatorul statului, Brian Kemp; ulterior, alegerile din 2020 pentru acest loc s-au ținut pentru restul de mandat al lui Isakson, iar Loeffler a pierdut atunci în fața lui Warnock.

Cu peste 99% dintre voturi numărate, Warnock conduce la distanță foarte mică de contracandidatul său republican, Herschel Walker. Este puțin probabil, însă, că Warnock va putea să atingă limita de 50% de care este nevoie pentru a evita un al doilea tur.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu trece de pragul de 50%, un al doilea tur se va organiza între Warnock și Walker.

Trump acuză fraudarea alegerilor

ACTUALIZARE 16.12 Mai multe mașini electronice de numărat voturi în statul Arizona au întâmpinat probleme, incident speculat de Donald Trump și alți republicani, care au acuzat din nou fraudarea alegerilor de către democrați, scrie Reuters.

Aproximativ 60 de mașini de numărat voturi din districtul Maricopa, cel mai populat din statul Arizona, au avut probleme de funcționare marți, fiind trimiși tehnicieni să le repare, a declarat Stephen Richer, însărcinat cu organizarea votului în district. El a anticipat că problema va fi „exploatată” de contestatari ai sistemului de vot, cum este Donald Trump.

Fostul președinte a postat un video pe rețeaua lui socială, cerându-le votanților din Arizona „să stea la coadă” dacă se înregistrează întârzieri.

„Primim informații din Arizona că mașinile de vot nu funcționează cum trebuie în zonele dominate de republicani/conservatori. O luăm de la capăt? Oamenii nu vor accepta așa ceva!!”, a spus Donald Trump.

Problema a apărut din cauză că buletinele de vot nu se aliniau corect în interiorul mașinilor electronice, a precizat Stephen Richer,  care a adăugat că toata voturile vor fi numărate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Republicani aleși, care nu recunosc alegerile din 2020

ACTUALIZARE 15.29 Cel puțin 70 de candidați republicani care nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 au câștigat locuri în Congresul SUA sau în legislativele statale, potrivit corespondentului BBC trimis la Washington.

Printre aceștia se numără Marjorie Taylor Greene (în Georgia) și Jim Jordan (în Ohio), care au câștigat locuri în Camera Reprezentanților.

Acest număr este foarte probabil să crească.

O analiză BBC a identificat 179 de candidați republicani care au negat public legitimitatea rezultatelor alegerilor din 2020.

Prezență la vot: aproape 50% (preliminar)

ACTUALIZARE 13.52 Prezența la alegerile de la jumătatea mandatului în SUA a fost de aproape 50%, potrivit rezultatelor preliminare, scrie BBC. 

Este a doua cea mai ridicată prezentă în ultimii 50 de ani, după prezența de la midterms din 2018.

Kremlin: Alegerile din SUA „nu pot schimba nimic esențial. Relațiile sunt și vor rămâne proaste”

ACTUALIZARE 13.23 Elita politică din Rusia analizează atent alegerile din SUA, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„N-aș spune că am lăsat totul și ne uităm (la alegerile din SUA - n.r.), avem multă treabă în țară, care este mai importantă pentru noi. Dar, bineînțeles, analizăm atent informațiile care ne parvin”, a spus Peskov, potrivit TASS.

El a minimalizat importanța alegerilor de la jumătatea mandatului, spunând că nu vor schimba relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

„Aceste alegeri nu pot schimba nimic esențial. Relațiile sunt și vor rămâne proaste.”

Victorii în premieră ale unor politicieni aparținând unor minorități sexuale, etnice sau rasiale

ACTUALIZARE 12.36 Alegerile de marţi din SUA de la mijlocul mandatului au prilejuit o întreagă serie de victorii ale „diversităţii”.

În mai multe state s-au înregistrat în premieră victorii ale unor politicieni aparținând unor minorități sexuale, etnice sau rasiale.

Democrata Maura Healey a devenit prima guvernatoare declarat lesbiană din Statele Unite, câştigând în statul Massachusetts (nord-est).

Mai multe premiere în politica americană, aici.

Egalitate la Senat: 48 la 48

ACTUALIZARE 11.44 Cursa pentru Senat este din nou la egalitate, între democrați și republicani, fiecare având câte 48 de mandate. Pentru Camera Reprezentanților, cursa este la fel de strânsă, 178 pentru democrați față de 198 pentru republicani. 

Senat: Democrați, 48 - republicani, 47

ACTUALIZARE 08.55 Democrații au un mandat în plus în Senat față de republicani, 48 la 47, potrivit numărătorii parțiale. În Camera reprezentanților, democrații au până acum 172 de mandate, iar republicanii - 197.

ACTUALIZARE 08.12. Potrivit numărătorii parțiale, la Senat, ambele partide obțin câte 46 de mandate. La Camera Reprezentanților, republicanii au un avantaj confortabil, cu 192 de mandate, față de cele 168 ale democraților.

S-au închis urnele

ACTUALIZARE MIERCURI 7.30. În urmă cu puțin timp, s-au închis secțiile de vot în ultimele două state, Alaska și Hawaii. Numărătoarea este în toi și avem deja rezultate parțiale în mai multe state.

Republicanii par să aibă o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanților. Au luat șase mandate de la democrați, iar candidații republicani au avantaj în multe alte întreceri.

La Senat, cursa este mult mai strânsă. Până acum, pare că situația va rămâne tot ca acum, adică un număr egal de mandate. Republicanii au nevoie de un singur fotoliu ca să aibă majoritatea și au mai multe variante ca să-l obțină. 

Liderii republicani se bucură de victorie și se gândesc deja la alegerile prezidențiale din 2024.

Tot în această seară pare să fi apărut principalul rival al lui Donald Trump, în persoana guvernatorului de Florida, Ron De Santis. Acesta fost reales pentru al doilea mandat și a avut un avantaj de peste un milion de voturi în fața rivalului său. Mulți cred că De Santis reprezintă Trumpismul fără Trump.

Ron DeSantis, guvernatorul reales al statului Florida: „Noi am îmbrățișat libertatea. Am menținut ordinea și legea. Am protejat drepturile părinților. Ne-am respectat contribuabilii. Și respingem ideologia woke. Sunt onorat de sprijinul dumneavoastră și aștept cu nerăbdare ce va urma. Eu am luptat bine. Eu am terminat acest prim mandat. Eu mi-am păstrat convingerile. Eu abia am început să lupt”.

Democraţii îşi menţin locul de guvernator al statului New York (primele rezultate)

ACTUALIZARE MIERCURI 7.10 Democraţii au reuşit marţi să menţină locul disputat de guvernator al statului New York, unul dintre fiefurile lor, care a fost totuşi scena unei curse mai strânse decât se aştepta în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane.

Guvernatoarea în exerciţiu Kathy Hochul, care l-a înlocuit pe Andrew Cuomo demis după un scandal, l-a învins pe adversarul său republican Lee Zeldin, potrivit canalelor ABC şi NBC.

Republicanul J.D. Vance a fost ales marţi senator de Ohio, potrivit estimărilor presei americane, o prima dezamăgire majoră pentru preşedintele democrat Joe Biden în alegerile cruciale de la mijlocul mandatului. J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă, a câştigat astfel un loc lăsat vacant de un republican în faţa democratului Tim Ryan, potrivit ABC şi NBC.

Trump a votat pentru Ron DeSantis

ACTUALIZARE MIERCURI 7.00. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi că a votat pentru guvernatorul Floridei Ron DeSantis în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului.

"Da, am votat", a spus Trump la ieşirea dintr-o secţie de votare din Palm Beach, fiind întrebat de reporteri dacă a votat pentru DeSantis, considerat de mulţi ca un posibil candidat - şi, prin urmare, adversarul lui Trump - al Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 2024.

Mai mult de jumătate dintre candidații republicani sunt conspiraționiști care neagă rezultatul alegerilor din 2020

ACTUALIZARE 00:40 Majoritatea candidaților republicani în alegerile intermediare de marți din Statele Unite sunt conspiraționiști care cred că alegerile din 2020 au fost „fraudate”. Acești candidați, mulți dintre ei selectați personal de Donald Trump și susținuți public de acesta, au pus sub semnul întrebării în mod repetat validitatea și integritatea alegerilor prezidențiale pe care fostul președinte de extremă dreapta le-a pierdut în fața actualului președinte, Joe Biden, scrie The Washington Post.

Candidați care au pus sub semnul întrebării integritatea alegerilor sau care au refuzat să accepte realitatea – că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 2020 – 51% dintre cei 569 de candidați republicani analizați de publicația americană, candidează în toate regiunile țării și în aproape fiecare stat al Uniunii americane.

În două state, votanții republicani au nominalizat „negaționiști ai alegerilor” pentru toate cursele la nivel federal și local.

Deși unii dintre ei candidează în circumscripții în care democrații au o influență masivă și este de așteptat că vor pierde, majoritatea conspiraționiștilor au fost nominalizați în zone în care ar putea să câștige sau vor câștiga aproape sigur.

Dintre cei 300 de candidați conspiraționiști, 171 sunt în circumscripții sau în zone în care republicanii câștigă în mod tradițional, iar având în vedere partizanatul atroce din SUA, aceștia vor câștiga aproape sigur. Alți 48 candidează în curse competitive cu democrații.

Consecințele vor fi dramatice – dacă republicanii reușesc să câștige Camera Reprezentanților, iar acest lucru este, în acest moment, foarte probabil, această masă de neofasciști va deveni esențială în alegerea viitorului președinte al Camerei, acesta fiind și cel care prezidează asupra certificării viitoarelor alegeri prezidențiale.

Mulți dintre acești candidați repetă susținerile false ale fostului președinte, afirmații care au fost investigate și dovedite false în mod repetat de o multitudine de oficiale și de judecători, unii dintre ei chiar numiți în funcții de Trump sau de alți președinți republicani.

Citește mai departe AICI

Șapte incendii au izbucnit în statul Mississippi în noaptea dinaintea alegerilor

ACTUALIZARE 23:47 Autoritățile din statul american Mississippi au deschis o anchetă pentru „incendiere deliberată” după ce șapte incendii au izbucnit în cursul nopții în două biserici, o stație de benzină și alte patru clădiri din apropierea Universității de Stat Jackson, conform unor oficiali locali.

Unul dintre cele mai grave incendii s-a produs la Biserica Epifaniei, emblematică pentru comunitatea de culoare din acest stat american. Nu s-au înregistrat răniţi, a relatat postul WAPT, afiliat al ABC. Departamentul de pompieri din Jackson a început să primească apeluri în jurul orei 02:45, a declarat adjunctul şefului acestei unităţi, Patrick Armon.

Toate incendiile au fost stinse până marţi dimineaţă, cu câteva ore înainte ca secţiile de votare să se deschidă în Mississippi şi alte state. Nu se ştie până acum dacă incendiile au legătură cu alegerile intermediare, care au loc într-un an în care oficialii locali au avertizat în privinţa potenţialului de violenţe şi intimidare a candidaţilor şi votanţilor.

Organizația pentru apărarea drepturilor civile NAACP a postat o imagine cu Biserica Epifaniei, alături de mesajul: „Monitorizăm activ situaţia. Fără intimidări. Fără distrageri. Mergeţi să votaţi”. Shuwaski Young, un candidat democrat în districtul din Congres care include oraşul Jackson, a caracterizat incendiile drept „acţiuni laşe”.

„În această dimineaţă mai multe biserici au fost arse în Jackson, Mississippi, în ziua alegerilor”, a precizat el într-un comunicat. „Aceste acţiuni laşe invocă acte istorice de terorism când oamenii luptă pentru dreptul lor de a vota şi de a trăi paşnic ca americani şi rezidenţi în Mississippi. Nu vom fi descurajaţi sau intimidaţi”, a adăugat el.

Majoritatea este posibil să fie din nou la limită în Senat. Alegerile din șase state sunt competitive

ACTUALIZARE 20:23 Majoritatea din Senatul american este posibil să fie din nou la limită și după alegerile intermediare. Deși sunt 35 de mandate din 100 puse în joc la aceste alegeri, doar șase dintre aceste curse sunt cu adevărat competitive - în statele New Hampshire, Pennsylvania, Georgia, Wisconsin, Arizona și Nevada. Trei dintre aceste state ar putea să decidă majoritatea.

Pentru a păstra majoritatea, democrații trebuie doar să-și păstreze locurile de senatori din Georgia, New Hampshire, Nevada și Arizona. Pentru republicani, majoritatea depinde de recâștigarea locului de senator pentru Pennsylvania și câștigarea a cel puțin unei alte curse dintre celelalte cinci. 

Democrații au, în prezent, o majoritate tehnică la Senat cu 50 de locuri din 100, votul care le dă majoritatea fiind cel al vicepreședintei Kamala Harris, care poate vota doar atunci când există o egalitate perfectă. Dacă își păstrează toate mandatele puse în joc și câștigă cel puțin încă unul dintre cele competitive, atunci democrații vor avea o majoritate mai solidă, iar administrația Biden va avea mai mult spațiu de manevră în următorii doi ani de mandat. Pierderea Camerei Reprezentanților va fi extrem de problematică, totuși, chiar și în acest scenariu favorabil la Senat.

Pennsylvania este statul pe care democrații îl ochesc cel mai mult la aceste alegeri. Senatorul în funcție, republicanul Pat Toomey, nu mai candidează pentru un nou mandat, iar democrații speră că aceasta este șansa lor să obțină acest loc. Cursa se duce între republicanul Mehmet Oz, un medic-celebritate TV și guvernatorul-adjunct al statului, democratul John Fetterman.

De cealaltă parte, republicanii speră la victorii în Nevada și Georgia, în ambele state sondajele arătând o creștere masivă în sondaje față de democrați. În Georgia, statul câștigat cu dificultate în 2020, după victoria lui Joe Biden, Raphael Warnock va trebui să-și păstreze locul pentru a asigura majoritatea democraților. Contracandidatul său, Herschel Walker, a suferit în sondaje după un scandal legat de dreptul la avort, după ce a apărut informația că acesta a plătit două avorturi pentru partenerele sale, deși în prezent se declară un adversar înfocat al drepturilor reproductive ale femeilor.

Totuși, rezultatul din Georgia este posibil să nu fie cunoscut în următoarele zile în condițiile în care legea electorală prevede că un candidat trebuie să obțină cel puțin 50%+1 din voturi. În caz contrar, se va ține un al doilea tur în care se vor confrunta primii clasați. Este foarte probabil ca rezultatul din Georgia să ducă la organizarea turul doi, așa cum s-a întâmplat și în 2020. 

Donald Trump a votat în Florida și prezice o „noapte extraordinară” pentru republicani

ACTUALIZARE 19:00 Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a votat în Florida, statul său de reședință. 

„Cred că vom o avea o noapte extraordinară și sunt foarte entuziasmat”, a spus fostul președinte al SUA.

Trump a confirmat că l-a votat pe actualul guvernator al Floridei, Ron DeSantis, pentru un nou mandat în fruntea guvernului statului.

Anunțul lui Trump vine în contextul în care relațiile acestuia cu guvernatorul republican din Florida, unul dintre posibilii săi rivali pentru nominalizarea din 2024, considerat de unii ca fiind succesorul său, s-au răcit puternic în ultima perioadă.

DeSantis ar avea ambiții prezidențiale, lucru care îl pune pe un curs de coliziune directă cu Trump, care intenționează să-și anunțe candidatura pentru 2024 în următoarea săptămână.

În condițiile în care este de așteptat ca republicanii să câștige măcar una dintre camerele Congresului, Trump vrea, cel mai probabil, să profite de o victorie și să-și asume meritul pentru aceasta înainte de a-și anunța candidatura.

Viitorul politic al fostului președinte depinde de rezultatul alegerilor de marți, mai ales în condițiile în care aproape jumătate dintre candidați au fost aleși și susținuți în campanie de el.

Candidații lui Trump continuă să promoveze teoriile și conspirațiile ridicole conform cărora alegerile din 2020 au fost „fraudate”.

S-au deschis urnele de vot

ACTUALIZARE 13.30 Americanii au început să voteze marţi pentru alegerile organizate la doi ani de la scrutinul prezidenţial, numite şi alegeri de la jumătatea mandatului - 'midterms', care ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanţilor, să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 06:00 pe Coasta de Est (13:00 ora României).

Peste 40 de milioane de alegători au votat deja în avans în toată ţara pentru acest scrutin în care se vor decide majorităţile în Camera Reprezentanţilor şi Senat, cele două camere ale Congresului american.

Sunt supuse votului toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, unde mandatele sunt reînnoite la fiecare doi ani. Senatul are 100 de membri aleşi, iar mandatele lor durează şase ani. Mai mult de o treime, adică 35 de locuri, vor fi reînnoite la alegerile de marţi. Cei aleşi marţi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

Chiar dacă fotoliul de preşedinte nu este pus în joc, miza alegerilor este una uriaşă şi cu impact asupra deciziilor care vor fi luate de acum încolo la Casa Albă, iar rezultatele vor stabili peisajul politic al SUA înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.

În peste 160 de ani de când sunt organizate alegerile de la jumătatea mandatului, partidul preşedintelui nu a scăpat niciodată de acest vot cu valoare de sancţiune.

Pentru ce ies americanii la vot

ACTUALIZARE 13.11 De la dreptul la avort la imigraţie, inflaţie, criminalitate şi apărarea democraţiei: preocupările alegătorilor americani sunt diverse, dar unele vor cântări mai mult în momentul votului, marţi, când milioane de americani se pregătesc să-şi aleagă viitorii reprezentanţi, senatori sau chiar guvernatori, relatează AFP.

Inflaţia, prioritatea numărul 1

Aceasta este principala preocupare a gospodăriilor americane, potrivit tuturor sondajelor. Republicanii îl acuză pe Joe Biden şi partidul său că sunt responsabili pentru creşterea preţurilor în ţară.

„Zilele astea, de la cumpărături la plinul de benzină, totul costă mai mult”, denunţă Jen Kiggans, candidat conservator la un loc în Camera reprezentanţilor, la volanul unei maşini, într-un spot de campanie.

Democraţii au evitat mult timp să discute acest subiect, de teamă că le va afecta poziţia - cu riscul de a părea deconectaţi de realitate, notează AFP.

Presat de aripa stângă a partidului său să transmită un mesaj clar asupra economiei, Joe Biden a repetat în ultimele săptămâni că „democraţii sunt pe cale să construiască o Americă mai bună pentru toată lumea”. Şi să asigure că republicanii vor fi cei care „vor prăbuşi economia”.

Apărarea avortului, un pariu democrat

Candidaţii democraţi au preferat în schimb să-şi dezvolte campania pe avort, după ce la sfârşitul lunii iunie Curtea Supremă a Statelor Unite a „dinamitat” dreptul femeilor americane de a face întreruperi de sarcina.

Decizia celei mai înalte instanţe din ţară le-a oferit democraţilor o revenire, în această vară, în sondajele de opinie, alimentând speculaţiile cu privire la o posibilă victorie a democraţilor în scrutinul de marţi, în mod tradiţional alegerile de la jumătatea mandatului fiind defavorabile partidului preşedintelui în funcţie.

Democraţii au fost încurajaţi de un referendum organizat la începutul lunii august în statul foarte conservator Kansas, unde alegătorii s-au mobilizat masiv pentru a respinge un amendament constituţional ostil avortului.

Dar ultimele sondaje de opinie au arătat că avortul nu mai este prioritatea americanilor.

Criminalitatea, un nou argument pentru republicani

Criminalitatea, în creştere în ţară, conform datelor poliţiei federale, a oferit un avantaj „Grand Old Party” (republican), care i-a acuzat pe democraţi că nu au reuşit să-i ţină pe americani în siguranţă.

În Pennsylvania, unul dintre cele mai contestate state ale alegerilor de la mijlocul mandatului, candidatul republican Mehmet Oz îl numeşte în mod constant pe oponentul său democrat, John Fetterman, drept „laxist în materie de criminalitate”.

Democraţii au încercat să reducă la tăcere aceste acuzaţii adoptând în ultimele săptămâni o serie de proiecte de lege care ar trebui să îmbunătăţească recrutarea şi pregătirea ofiţerilor de poliţie în Statele Unite, ceea ce i-a înfuriat însă pe cei şi cele din aripa stângă a partidului care militează pentru reducerea finanţării poliţiei, după moartea afro-americanului George Floyd, ucis de un poliţist alb.

Imigraţia

Imigraţia, un subiect exploziv în Statele Unite, a fost şi mai intens discutat în săptămânile premergătoare alegerilor. Opoziţia republicană îi acuză pe democraţi că au transformat graniţa cu Mexic într-o „sită”.

Aceasta, pentru că SUA au înregistrat peste două milioane de arestări de migranţi la această frontieră în perioada octombrie 2021 - august 2022. O cifră record, ce include „recidivişti” care îşi încearcă norocul de mai multe ori.

Republicanii asigură că această imigraţie ilegală alimentează traficul de fentanil din Statele Unite, un opiaceu sintetic de până la 50 de ori mai puternic decât heroina, responsabil de moartea a mii de tineri din ţară.

Bătălii culturale

Republicanii promit, de asemenea, Americii un "viitor construit pe libertate", în special în şcolile din ţară, care au făcut obiectul unei dezbateri aprinse, în ultimii ani, în legătură cu lockdownul, purtarea măştilor, vaccinările împotriva COVID-19 sau predarea istoriei sclaviei şi discriminarea. O poziţie care pare să rezoneze cu baza lor, apreciază AFP.

De asemenea, conservatorii şi-au continuat ofensiva împotriva sportivelor transgender, susţinând că „numai femeile pot concura în competiţiile sportive feminine”.

Democraţii cer în schimb extinderea protecţiei pentru persoanele lesbiene, gay, bi şi transsexuale (LGBT).

Apărarea democraţiei

Alimentată de o serie de audieri ale comisiilor parlamentare care îl investighează pe Donald Trump şi asaltul susţinătorilor săi asupra Congresului SUA din 6 ianuarie 2021, apărarea democraţiei s-a profilat ca o nouă preocupare a alegătorilor americani.

Fostul preşedinte continuă să susţină, fără dovezi, că i-au fost "furate" alegerile prezidenţiale din 2020, teză la care încă aderă milioane de susţinători ai săi şi câteva sute de candidaţi republicani la scrutinul din 8 noiembrie.

Clima, marele absent

În ciuda dezastrelor repetate în toată ţara în acest an, problema schimbărilor climatice nu a fost aproape niciodată abordată în timpul acestei campanii.

Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post şi ABC News, aproape 80% dintre democraţi cred că schimbările climatice sunt „foarte importante pentru votul lor” - faţă de doar 27% dintre republicani.

Biden: „Suntem într-un punct de cotitură”

Americanii votează azi la alegerile pentru Congresul SUA, cruciale pentru ultimii doi ani de mandat ai actualului președinte Joe Biden. El i-a îndemnat pe americani să apere democraţia: „Acum este momentul să apăraţi democraţia. Democrația este pe buletinul de vot”, a declarat preşedintele Statelor Unite.

"Astăzi suntem într-un punct de cotitură, ne aflăm într-unul dintre acele momente care apare la fiecare trei sau patru generații. O simțim în oasele noastre că democrația noastră este în pericol și știm că e vremea ca tu să o aperi, să o păstrezi, să o protejezi, să o alegi. Va modela cum vor arăta următoarele două decenii.

Democrația este pe buletinul de vot. Violența politică și intimidarea sunt în creștere în toată America.

Și vă amintiți de 6 ianuarie, când mulțimea furioasă a luat cu asalt Capitoliul SUA, a atacat forțele de ordine, a vânat oficiali aleși și a ridicat o spânzurătoare pentru a-l spânzura pe vicepreședintele Pence. Cine naiba se cred? Oameni buni, nu uitați, puterea este în mâinile voastre", a continuat Biden.

Acest scrutin este semnificativ pentru Joe Biden, ales preşedinte în mare parte datorită sprijinului comunităţii afro-americane pe care a încercat să o mobilizeze din nou în ultimele zile.

În faţa unui public în general entuziast, cu excepţia câtorva oponenţi gălăgioşi înlăturaţi rapid de forţele de ordine, Joe Biden a încercat, de asemenea, să-i prezinte pe republicani drept partidul care doreşte să renunţe la progresele începute sub mandatul său.
 
Donald Trump, care visează marţi la un "val roşu", culoarea republicanilor, a făcut să crească suspansul în legătură cu o posibilă anunţare, luni seara, a candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024. La rândul său, Joe Biden a declarat până acum că intenţionează să candideze din nou în 2024, dar această perspectivă nu îi încântă pe toţi politicienii din tabăra democrată din cauza vârstei, actualul preşedinte va împlini în curând 80 de ani, şi a lipsei sale de popularitate.

Această confruntare prin mitinguri interpuse între actualul şi fostul preşedinte încheie o campanie care a scos la iveală în mod vizibil diviziunile care împart America, scrie Agerpres.

Venită să îl asculte pe Joe Biden, Marisha Camp, o fotografă din statul New York a rezumat, îngrijorată, febra care străbate tabăra democrată:"Există un sentiment de urgenţă la dreapta, un sentiment că totul se prăbuşeşte şi există o datorie morală de a face ceva în privinţa asta... Această urgenţă, nu ştiu de ce, nu este simţită la fel de partea albastră", tabăra democraţilor.

"Ştim în adâncul sufletelor noastre că acestea sunt alegeri pentru a salva ţara", a spus Blake Masters, candidat republican în statul Arizona şi care poate contribui la recâştigarea majorităţii în Senat pentru partidul său.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat luni, încercând să păstreze o stare de calm, că autorităţile nu au identificat "nicio ameninţare credibilă, specifică" din interior la adresa securităţii acestor alegeri în care americanii vor reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Sunt puse, de asemenea, în joc multe funcţii importante la nivel local.

Republicanii cred că pot obţine majoritatea nu doar în Camera Reprezentanţilor, un scenariu clasic în aceste alegeri în mod tradiţional dificile pentru partidul de la Casa Albă, ci şi în Senat, unde Partidul Democrat are o majoritate fragilă.

În cazul unei victorii, conservatorii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional

Kevin McCarthy, posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a repetat luni pentru CNN că nu vrea să dea un cec în alb Ucrainei dacă Partidul Republican câştigă majoritatea. Casa Albă a replicat că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit, indiferent de rezultatele acestor alegeri.

Confruntat cu eficacitatea campaniei republicane care s-a concentrat pe inflaţia galopantă, preşedintelui Joe Biden i-a fost greu să promoveze reformele vizând puterea de cumpărare care se vor simţi abia peste câţiva ani.Tabăra democrată s-a concentrat aşadar, până în ultimul moment, dincolo de subiectele din sfera economică, pe prezentarea Partidul Republican drept ameninţare la adresa democraţiei şi a realizărilor sociale precum dreptul la avort. Rămâne de văzut dacă această strategie va avea efectul scontat sau dacă binecunoscutul dicton al lui James Carville, consilier al fostului preşedinte Bill Clinton, se va adeveri din nou şi anume că, în alegeri, întotdeauna cea care contează este economia

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri