Alegeri în Marea Britanie: Boris Johnson se confruntă cu primul test electoral important de la începutul scandalului Partygate

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Profimedia Images

Britanicii vor merge joi la vot pentru alegerile locale, când este de așteptat ca premierul Boris Johnson să fie pedepsit de electorat pentru criza costului ridicat de trai și amenzile pe care le-a primit din cauza încălcării propriilor restricții impuse în vârful pandemiei de Covid-19, scrie Reuters.

Alegerile reprezintă primul test serios pe care Boris Johnson îl are de înfruntat de când reputația i-a fost pătată de scandalul apărut în jurul faptului că în 2020 a încălcat regulile împotriva răspândirii coronavirusului impuse de propriul său guvern.

De când cu scandalul „Partygate” care a afectat guvernarea lui Johnson la finalul anului trecut, prim-ministrul britanic s-a ferit să răspundă la întrebările privind viitorul său, motivând că ceea ce publicul dorește este ca politicienii să conducă țara și nu să facă o obsesie pentru evenimentele care s-au petrecut acum aproape doi ani, scrie CNN.

În urma votului de joi, Johnson își va putea da seama dacă afirmația sa este adevărată sau nu. Alegerile locale din Anglia, Scoția și Țara Galilor au loc într-un moment în care guvernul conservator se confruntă cu scandaluri și crize atât de grave încât unii dintre membrii propriului său partid au cerut ca premierul britanic să își dea demisia.

Cât de mult va cântări scandalul Partygate în alegerile locale

De fiecare dată când Johnson a avut de înfruntat o criză care în alte circumstanțe ar fi dus la demiterea sa din funcție, premierul britanic și-a demonstrat reziliența sa caracteristică. Rămâne, însă, de văzut dacă loviturile pe care le-a primit au provocat pagube iremediabile pentru Johnson pe termen lung.

Numeroasele incidente din jurul scandalului petrecerilor din timpul pandemiei, când Johnson a încălcat legi pe care chiar guvernul său le-a promulgat, sunt încă investigate de poliție. Mai multe persoane care au lucrat cu prim-ministrul britanic la Downing Street au primit și ei amenzi și este posibil ca Johnson să fie amendat din nou.

După ce investigația poliției se va termina, va fi publicat și raportul complet legat de scandal care se preconizează deja a fi foarte critic la adresa lui Johnson, judecând după pasajele care au fost deja publicate.

Boris Johnson se confruntă cu primul test electoral serios de la începutul scandalului Partygate
Dacă Johnson se va face vinovat de faptul că a indus în eroare parlamentul britanic în mod deliberat, prim-ministrul ar trebui să își dea demisia, potrivit codului ministerial. Foto: Profimedia Images

Cel mai grav este că Johnson s-ar putea să fi indus în eroare parlamentul britanic în mod deliberat când le-a spus oficialilor de la Palatul Westminster că a respectat toate regulile în timpul întâlnirilor din Downing Street. Potrivit codului ministerial, o astfel de faptă atrage de la sine demisia.

În plus, Neil Parish, un parlamentar din partidul lui Johnson, a spus sâmbătă că își va depune demisia după ce a recunoscut că a privit materiale pornografice de mai multe ori în Camera Comunelor.

56 de membri ai parlamentului britanic se află sub investigație pentru abateri de natură sexuală, printre care se numără și o parte din membrii cabinetului lui Johnson.

Cel mai important test pentru Boris Johnson de la alegerile parlamentare din 2019

O creștere bruscă a costului energiei la nivel mondial a mărit prețul facturilor la gaz și electricitate, iar acum se va resimți și în prețurile produselor din magazine care pun o presiune tot mai mare pe bugetul britanicilor de rând, scrie Reuters.

„Aceste alegeri sunt fără îndoială cel mai mare test pentru Boris Johnson de la alegerile parlamentare din 2019 și vin după o perioadă foarte dificilă pentru [premier] și guvernul său”, a spus Tony Travers, profesor la Școala de Economie din Londra.

Unii membri din rândul conservatorilor lui Johnson spun că se poate ca partidul să obțină rezultate proaste în sud-estul Angliei, unde partidul se bucură de obicei de sprijinul populației din zonă, dar că opoziția nu va avea destule voturi pentru a-l detrona pe prim-ministrul britanic.

7.000 de posturi din consiliile locale sunt în joc în alegerile locale din Marea Britanie, reprezentând 140 de autorități municipale care sunt responsabile pentru administrarea de zi cu zi a serviciilor publice.

Boris Johnson se confruntă cu primul test electoral serios de la începutul scandalului Partygate
O evoluție slabă a lui Johnson în alegeri ar putea da apă la moară criticilor din propriul său partid care se vor întreba dacă Johnson mai reprezintă un atuu electoral pentru conservatori înainte de alegerile parlamentare. În poză: Nicola Sturgeon, liderul SNP, și soțul ei, Peter Murrell. Foto: Profimedia Images

Sute de locuri în consiliile locale din Marea Britanie sunt în joc

Rezultatul alegerilor nu va afecta în mod direct abilitatea lui Johnson de a guverna deoarece votul nu va schimba configurația parlamentului. Însă, sub presiunea Partidului Laburist din opoziție care atacă modul în care guvernul a reacționat față de criza creșterii costurilor zilnice, o evoluție slabă în alegeri le-ar putea da apă la moară criticilor din propriul său partid care se vor întreba dacă Johnson mai reprezintă un atuu electoral înainte de alegerile parlamentare ce trebuie să fie organizate înainte de finalul anului 2024.

Un sondaj realizat de Find Out Now și compania de consultanță politică Electoral Calculus arată că Partidul Conservator ar putea să piardă până la 800 de locuri în consiliile locale, iar laburiștii ar putea prelua controlul a 20 dintre aceste consilii.

„Atâta timp cât rezultatele nu sunt catastrofale, mă aștept ca Johnson să fie rănit, dar va șchiopăta în continuare”, a explicat Travers. „În acest moment, este ajutat de lipsa unui succesor evident.”

Rezultatele alegerilor locale din Marea Britanie vor fi publicate, cel mai probabil, în prima parte a zilei de vineri.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri